Strona głównaChorobyFast food wywołuje chorobę wątroby

Fast food wywołuje chorobę wątroby

Jedzenie fast foodu ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, dolegliwością potencjalnie zagrażającą życiu, w której w wątrobie gromadzi się nadmiar tłuszczu.
Fast food wywołuje chorobę wątroby [fot. Engin Akyurt from Pixabay]
Naukowcy odkryli, że osoby z lub cukrzycą, które przyjmują co najmniej 20 proc. dziennych kalorii z , mają znacznie podwyższony poziom tłuszczu w wątrobie w porównaniu do ludzi o diecie z niską ilością jedzenia tego rodzaju. Co więcej, odnotowuje się umiarkowany wzrost tłuszczu w , gdy co najmniej jedna piąta diety obejmuje fast food.

- Zdrowa wątroba zawiera niewielką ilość tłuszczu, zwykle mniej niż 5 proc., tymczasem już umiarkowane zwiększenie ilości tłuszczu może prowadzić do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby - mówi hepatolog dr Ani Kardashian. - Poważny wzrost tłuszczu w wątrobie u osób z otyłością lub jest szczególnie niekorzystny i wynika z tego, że wspomniane choroby zwiększają podatność na akumulację lipidów - dr Kardashian.

Jak ustalono, relatywnie niewielka ilość fast foodu bogatego w węglowodany i tłuszcze może uszkodzić wątrobę. - Jeśli ludzie jedzą jeden posiłek dziennie w restauracji typu fast food, mogą sądzić, że nie wyrządzają sobie szkody. Jeżeli jednak danie takie stanowi co najmniej jedną piątą całości dziennych kalorii, narażają swoją wątrobę na choroby - wyjaśnia dr Kardashian.

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby może prowadzić do marskości lub bliznowacenia wątroby, co z kolei może wywołać raka lub niewydolność tego organu.

- Nasze ustalenia są szczególnie niepokojące, ponieważ ilość fast foodu w diecie wzrosło w ciągu ostatnich 50 lat, niezależnie od statusu społeczno-ekonomicznego. Odnotowaliśmy też znaczny wzrost liczby posiłków typu fast-food podczas pandemii COVID-19, co pewnie jest związane ze zmniejszeniem ilości restauracji z pełnym zakresem usług i rosnącymi wskaźnikami braku bezpieczeństwa żywnościowego. Obawiamy się, że liczba osób ze stłuszczoną wątrobą jeszcze się zwiększyła od czasu badania - wskazuje dr Kardashian.

Związek między stłuszczeniem wątroby i dietą zawierającą 20 proc. fast foodu utrzymywał się na stałym poziomie zarówno w populacji ogólnej, jak i u osób z otyłością lub cukrzycą, także po uwzględnieniu innych czynników, takich jak: wiek, płeć, rasa, pochodzenie etniczne, spożywanie alkoholu i aktywność fizyczna.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć