13-05-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Mężczyźni, którzy stosują dietę bogatą w liczne produkty z zawartością flawonoidów, są mniej podatne na rozwój choroby Parkinsona.
Wiśnie, czerwone winogrona, zielona herbata i czerwone wino - wszystko to wszystko może chronić mężczyzn przed rozwojem choroby Parkinsona, wynika z badania uczonych z University of East Anglia i Harvard University. Naukowcy przeanalizowali dane 130 tysięcy mężczyzn i kobiet, z których u 800 zdiagnozowano w ciągu 20 lat od rozpoczęcia badania. Wyniki wykazały, że panowie, którzy jedli najwięcej produktów z flawonoidami, byli o 40 proc. mniej narażeni na rozwój choroby Parkinsona w porównaniu do mężczyzn o najmniejszym spożyciu artykułów bogatych w te związki. Ustalenia pozostały w mocy po uwzględnieniu takich czynników jak wiek i styl życia. Podobnych zależności nie odkryto w przypadku diety kobiet.
okazały się być najlepszym źródłem o najsilniejszych właściwościach ochronnych - antocyjanów. Mężczyźni, którzy jedli jedną lub więcej porcji tych owoców tygodniowo, mieli o 25 proc. niższe ryzyko choroby Parkinsona w porównaniu do tych, którzy w ogóle po nie nie sięgali. Najbogatsze w antocyjany są: borówki, czereśnie, , jeżyny, czarne porzeczki i bakłażany.
Korzyści z dostarczania organizmowi flawonoidów są dobrze udokumentowane Dowiedziono, że mogą mieć osłabić prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu, , i . Nowe badania wykazały, że wydają się także zmniejszać ryzyko choroby Parkinsona u mężczyzn. Ta neurodegradacyjna choroba początkowo objawia się m. in. drżeniem rąk, wraz z jej rozwojem jednak pojawiają się problemy z chodzeniem i ogólną koordynacją, a także znaczne osłabienie zdolności poznawczych.
Choroba Parkinsona należy do najpoważniejszych schorzeń ośrodkowego układu nerwowego. To również jedna z najczęściej występujących i najdawniej odkrytych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego - wspomina się o niej już w indyjskim traktacie Aryuweda. czytaj dalej »
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »