Strona głównaChorobyGrillowane mięso zwiększa ryzyko nadciśnienia

Grillowane mięso zwiększa ryzyko nadciśnienia

Zbliża się majówka i wielu ludzi nie może już doczekać się rodzinnych imprez na działce czy w ogrodzie. Takim spotkaniom zwykle towarzyszy grillowanie. Okazuje się jednak, że warto ograniczyć posiłki złożone z tak przygotowanego mięsa - dania tego rodzaju mogą sprzyjać nadciśnieniu.
Grillowane mięso zwiększa ryzyko nadciśnienia [Fot. exclusive-design - Fotolia.com] Jeśli często serwujesz sobie grillowane , bez względu na to, czy jest to wołowina, czy kurczak (a nawet rzecz dotyczy ryb), to sprowadzasz na siebie większe ryzyko problemów z ciśnieniem tętniczym.

Już wcześniejsze badania pokazały, że mięso przygotowywane w wysokich temperaturach może wiązać się z wyższym ryzykiem rozwoju nowotworu. Nowe testy dowiodły, że takie jedzenie oznacza wieksze zagrożenie .

Przygotowywanie czerwonego i białego mięsa na otwartym ogniu lub po prostu w wysokich temperaturach może w pewnym stopniu zwiększać ryzyko zachorowania na nadciśnienie krwi.

W badaniach przeanalizowano dane ponad 100 tysięcy ludzi. Ustalono, że prawdopodobieństwo nadciśnienia tętniczego było wyższe u tych, którzy lubili mięso z grilla, lub pieczone, w porównaniu do tych, którzy woleli inne metody jego przygotowywania. Ci pierwsi mieli o 15 procent większe ryzyko rozwoju nadciśnienia w ciągu 12-16 lat w porównaniu do pozostałych.

Nie wiadomo, dlaczego wysokotermiczna obróbka mięsa sprzyja nadmiernemu ciśnieniu tętniczemu. Inne testy pokazaly, że takie gotowanie może skutkować powstaniem pewnych związków chemicznych, wywołując , i oporność na insulinę u zwierząt.

Nadciśnienie diagnozuje się, gdy w naczyniach krwionośnych stale utrzymuje się nadmierne ciśnienie. Im trudniej jest sercu przepomopowywać krew do reszty ciała, tym znaczniej ono rośnie. Dolegliwość zagraża naszemu zdrowiu i życiu. Ze statystyk WHO wynika, że ma związek z 9 milionami zgonów rocznie, w tym połowa tych śmierci jest spowodowana chorobami serca i udarami. Ryzyko nadciśnienia można ograniczyć zmniejszając ilość soli w diecie, unikając nadmiaru oraz regularnie uprawiając aktywność fizyczną i unikając dymu papierosowego.

Zobacz także

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X