22-03-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Uczeni z Narodowego Uniwersytetu Singapuru (NUS) odkryli, że osoby starsze, które jedzą dwie porcje grzybów tygodniowo, mogą cechować się o 50 procent niższym ryzykiem łagodnych zaburzeń poznawczych (mild cognitive impairment, MCI) .
Według uczonych z Singapuru, dwie porcje , czyli około pół talerza, mogą wpłynąć na zmniejszenie zagrożenia .
Badacze przyznają, że byli pozytywnie zaskoczeni działaniem grzybów. Jak mówią, są one dość łatwo dostępne, a mają znaczące oddziaływanie na zdolności kognitywne. Uczestnicy zostali poddani różnorodnym testom i przeprowadzano z nimi dokładne wywiady dotyczące stylu życia, w tym diety. W badaniu wzięto pod uwagę sześć powszechnie dostępnych w Singapurze grzybów.
Okazało się, że regularne jedzenie grzybów aż o połowę zmniejsząło ryzyko rozwoju MCI. Skąd taki efekt? Nie jest to zupełnie jasne, niemniej wszystkie grzyby zawierały związek o nazwie ergotioneina (ET). Jak wyjaśniają autorzy, jest ona silnym przeciwutleniaczem i środkiem , którego ludzie nie są w stanie samodzielnie zsyntetyzować. Można ją zuyskać jedynie z diety.
Już wcześniejsze badania z udziałem seniorów pokazało, że w osoczu osób z łagodnymi zaburzenia mi poznawczymi poziom ET był niższy niż w przypadku ludzi zdrowych. Być może więc niedobór ET jest czynnikiem ryzyka zaburzeń neurodegeneracyjnych, a większa dawka egotioneiny oznacza ochronę możliwości poznawczych. Dobrą wiadmością jest ta, że nie trzeba mieszkać w okolicach Singapuru, by móc liczyć na prozdrowotne korzyści z jedzenia grzybów, nie trzeba też sprowadzać tych właśnie gatunków - okazuje się, że ergotioneina jest np. w łatwo dostępnych w Polsce pieczarkach.
Nie tylko wspomniana substancja może mieć dobroczynny wpływ na zdolności poznawcze, takie znajdujące się w grzybach związki, jak hericenony, erinacyny, skabroniny i dicytoforyny mogą sprzyjać rozwojowi komórek nerwowych. Bioaktywne substancje w grzybach mogą też chronić mózg poprzez hamowanie wytwarzania szkodliwego białka beta amyloid i tau oraz enzymu acetylocholinoesteraza.
Łagodne zaburzenia poznawcze są zwykle określane jako etap między normalnym poznawczym osłabieniem związanym ze starzeniem się i nasileniem tego procesu prowadzącym do demencji. Osoby z MCI doświadczają kłopotów z pamięcią, jak również innymi funkcjami poznawczymi, takimi jak spójne wypowiadanie się, skupienie uwagi i zdolności wzrokowo-przestrzenne. Ludzie dotknięci MCI mogą - w przeciwieństwie do pacjentów z - funkcjonować samodzielnie, choć ze względu na zaburzenia poznawcze wskazują, że jakość ich życia jest niższa niż kiedyś.
Wyniki badań są dostępne w Journal of Alzheimer's Disease.
Na podstawie:
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »