Strona głównaChorobyIle kawy to za dużo? Nadmiar sprzyja chorobom serca

Ile kawy to za dużo? Nadmiar sprzyja chorobom serca

Dla wielu ludzi poranna filiżanka kawy jest niezbywalnym punktem dnia. I susznie, mówią uczeni, bo to zdrowy, wypełniony przeciwutleniaczami napój. W nadmiarze jednak szkodzi, a ponieważ staje się elementem całodziennego menu i wypijamy go w znacznych ilościach, może zagrażać zdrowiu.
Ile kawy to za dużo? Nadmiar sprzyja chorobom serca [Fot. ktasimar - Fotolia.com]
Uczeni z University of South Australia Cancer Research Institute w Adelajdzie przeprowadzili badania, z których wynika, że zbyt duże ilości kawy mogą zwiększyć ryzyko aż o 22 proc.

to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Spożywanie jej w porannych czy okołopołudniowych godzinach to dla wielu ludzi niemal rytuał. Jej powszechność sprawiła jednak, że niektórzy raczą się nią przez cały dzień: zamiast wody czy soków, popijają kawę. Takie przyzwyczajenie może być niebzepieczne dla naszego układu krążenia, ostrzegają australijscy uczeni.

Większość ludzi zdaje wie, że nadmierna dawka kawy może zwiększyć poziom zdenerwowania, rozdrażnienia, czy wywołać nudności. Wszystko dlatego, że kofeina sprawia, że organizm pracuje szybciej i intensywniej, nawet do granic możliwości. Zbyt duża ilość jednak ma związek z nadciśnieniem, które jest głównym czynnikiem chorob sercowo-naczyniowych.

Uczeni przeanalizowali nawyki żywieniwe i dane medyczne bardzo dużej grupy ludzi (ponad 300 tys.) w wieku 37-73 lata. Szczególną uwagę zwrócili na możliwy wpływ genu Cyp1a2, który metabolizuje kofeinę, na ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Okazało się, że dzienna dawka kofeiny, która jest zawarta w około sześciu filiżankach kawy, oznacza aż o 22 proc. wyższe ryzyko chorób układu krążenia. Odkryto też, że osoby z określonym wariantem genu Cyp1a2 metabolizują kofeinę cztery razy szybciej, co sprawia, że u nich większe ilości kawy stanowią szczególne zagrożenie dla zdrowia.

Kawa podbiła świat - szacuje się, że codziennie ludzie wypijają 3 miliardy filiżanek tego napoju. Według autorów, nie warto rezygnować z kawy, trzeba tylko zachować umiar co do jej ilości.

Na temat badań można przeczytać w The American Journal of Clinical Nutrition:

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Aktywni 50+
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy