12-03-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jabłko to owoc o nadzwyczajnych właściwościach leczniczych, zarówno jeśli chodzi o walkę z cholesterolem, jak i innymi chorobami. Teraz odkryto, że dwa jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL.
Takie wyniki uzyskano z projektu badawczego Ager Melo. Przez dwa miesiące, czterdzieści osób jadło dwa świeże dziennie. Wyniki wykazały, że codzienne spożywanie takiej ilości jabłek dziennie może zmniejszyć przez średnio o 3 procent poziom całkowitego we krwi, a także poziom cholesterolu LDL o średnio 4 procent.
Co więcej, ustalono, że osoby regularnie jedzące np. renety, odznaczają się wyższym poziomem antyoksydantów w organizmie.
W innym badaniu przeprowadzonym na Dipartimento Qualità Alimentare e Nutrizione w San Michele 12 uczestnikom podawano 250 mililitrów soku jabłkowego o wysokiej jakości, tj. stanowiącego ekwiwalent dwóch jabłek (z taką samą ilością polifenoli). Następnie sprawdzono tempo metabolizowania związków zawartych w owocach. Spośród dziesiątków substancji długo utrzymujących się w krwioobiegu szczególnie wyróżniały się procyjanidyny, najsilniejsze spośród flawonoidów.
Spośród substancji, które są szybko metabolizowane zidentyfikowano floretynę, której metabolizm jest związany ze zmniejszeniem glikemii. Wiadomość, jaką przynosi wspomniane badanie, jest taka, że nawet, gdy owoce są wyjątkowo bogate w polifenole, ludzki organizm jest zdolny do ich wchłaniania i przetwarzania. Co ważne, biofenole mogą powstrzymywać rozwój nowotworów.
Uczeni z Centrum Biologii Integracyjnej Uniwersytetu w Trento skoncentrowali się na wpływie z jabłek na komórki . Stosując podejście ilościowe uczeni wykazali w badaniach, że niektóre z polifenoli mogą zmniejszyć powstawanie mikrotkanek guza w warunkach in vitro.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »