Strona głównaChorobyJak łączenie różnych produktów może sprzyjać demencji

Jak łączenie różnych produktów może sprzyjać demencji

Wszyscy już wiedzą, że zdrowa dieta może korzystnie wpływać na mózg. Jednak według nowego badania opublikowanego w magazynie Neurology, istotne może być nie tylko, co się je, ale także jakie pokarmy się łączy - wpływa to na poziom ryzyka demencji.
Jak łączenie różnych produktów może sprzyjać demencji [fot. RitaE from Pixabay]
Odkryto, że osoby, których dieta składała się głównie z wysoko przetworzonego mięsa, produktów bogatych w skrobię (takich jak ziemniaki) oraz przekąsek (takich jak ciastka i ciasta), były bardziej narażone na w późniejszych latach niż ci, którzy serwowali sobie zdrowszą gamę artykułów spożywczych.

Wiele badań pokazało, że zdrowsza dieta, na przykład dieta bogata w zielone warzywa liściaste, jagody, orzechy, produkty pełnoziarniste i ryby, może zmniejszyć ryzyko demencji. Znaczna ich większość dotyczyła ilości i częstotliwości posiłków. Nasze badanie poszło o krok dalej - objęło sieci żywnościowe i wykazało istotne różnice we wpływie na ryzyko demencji zależne od sposobów łączenia określonych produktów, wyjaśnia Cécilia Samieri z Uniwersytetu w Bordeaux.

Jak się okazało, przetworzone mięso było ‘węzłem' w sieciach żywieniowych osób z demencją. Ludzie, u których rozwinęło się otępienie, częściej łączyli wysoko przetworzone mięso (takie jak kiełbasy, wędliny i pasztety) z produktami zawierającymi skrobię (takimi jak ) alkoholem oraz przekąskami (typu i ciasta). Może to sugerować, że częstość łączenia z inną niezdrową żywnością, a nie średnia jej ilość, ma znaczenie dla ryzyka demencji. Przykładowo, uczestnicy, którzy zachorowali na otępienie, jedli przetworzone mięso z ziemniakami, a osoby bez demencji częściej serwowały sobie mięso z bardziej zróżnicowanymi dodatkami, w tym z owocami i warzywami oraz owocami morza, wyjaśnia Samieri.

Ogólnie rzecz biorąc, ludzie, którzy nie cierpieli na demencję, częściej stosowali dużą różnorodność w swojej diecie: ich sposób odżywiania się zwykle obejmował zdrowszą żywność, taką jak owoce i warzywa, , drób, etc.

Większa różnorodność dietetyczna miała związek z niższymi wskaźnikami demencji. Odmienności w sieciach żywieniowych można było zauważyć na wiele lat przed zdiagnozowaniem choroby, mówi Samieri.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć