Strona głównaChorobyJak nakarmić niedożywionych pacjentów?

Jak nakarmić niedożywionych pacjentów?

Koszty nieleczonego niedożywienia sięgają w Polsce aż 11 mld zł rocznie. Według raportu „Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach” co najmniej 30 proc. pacjentów jest niedożywionych, a prawie 60 proc. nie otrzymało zalecanego żywienia. Żaden szpital w Polsce nie straci na wdrożeniu procedur sztucznego żywienia pacjenta, ponieważ są one dobrze wycenione i niemal wszystkie refundowane przez NFZ (oprócz doustnych diet przemysłowych). Pod tym względem, na tle innych krajów europejskich, mamy bardzo dobre założenia. Niestety w szpitalach i ZOZ-ach tylko co piąty pacjent otrzymuje prawidłową terapię żywieniową.
Jak nakarmić niedożywionych pacjentów?  [Fot. Pictures news - Fotolia.com] Konsekwencje niedożywienia rozwijają się bardzo powoli, a objawy nie są widoczne na następny dzień, tak jak występuje to np. w zawale, duszności czy wentylacji mechanicznej. Lekarze bardzo często usprawiedliwiają wszelkie porażki lecznicze poprzez współistniejące u pacjentów choroby. W wielu przypadkach nie bierze się pod uwagę, że proces niedożywienia powoduje zanik mięśni, które nie są w stanie przepompować krwi np. z kończyn dolnych, co może doprowadzić do dysfunkcji pompy mięśniowej, a następnie śmierci pacjenta. Zamiast tego, całą winę kieruje się na jednostkę chorobową, np. zakrzepowo-zatorową.
jest zawsze naszym wrogiem. To dodatkowy przeciwnik do naszej walki rozgrywanej z . Konsekwencje niedożywienia przekładają się na długość leczenia, jego efektywność, czas pobytu w szpitalu, ilość powrotów do szpitala. Musimy dotrzeć do dyrektorów szpitali i pokazać im co można zyskać dzięki żywieniu. Nie tylko przez poprawę stanu pacjentów, ale dzięki krótszym pobytom i refundacji tej interwencji. Myślę, że to może okazać się skuteczniejsze niż docieranie do poszczególnych grup zawodowych – mówi prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
Pomimo refundacji żywienia i opracowania standardów właściwie w każdej dziedzinie, a także występowania szerokiej gamy preparatów, które możemy wykorzystywać w leczeniu żywieniowym, nadal w wielu miejscach Polski występuje obawa przed wdrażaniem żywienia dojelitowego oraz pozajelitowego pacjentom. Ponadto w wielu mniejszych placówkach rezygnuje się z leczenia dietami przemysłowymi sądząc, że jest to zbędny element w trakcie opieki okołooperacyjnej.
Uwzględnienie żywienia klinicznego dla pacjenta w ramach innych procedur medycznych okazuje się być opłacalne dla , czy dla dyrekcji szpitala, która dalej rozlicza się z Narodowym Funduszem Zdrowia. Niewykazanie skonsumowanie środków na może spowodować ograniczenie tych środków w następnej puli rozliczeniowej. Okazuję się, że pacjent na tym ucierpi, szpital nie będzie się rozliczał w sposób prawidłowy. Może się okazać, że szpital nie będzie się wywiązywał z podstawowych przepisów prawa, nie będzie gwarantował pacjentowi jego podstawowych praw – komentuje adwokat Paweł Borowski.
Ze względu na brak regulacji zawodu dietetyka, wszelkie kwestie związane z żywieniem spadają na kadrę lekarską oraz pielęgniarki. Na chwilę obecną żywienie pacjentów w pełni spoczywa w rękach chirurgów, anestezjologów i innych lekarzy, którzy stoją przed ogromnym wyzwaniem wdrażania żywienia pacjentom przed podejmowaniem dużych operacji, a także tuż po ich zakończeniu.

Żywienie pozajelitowe oraz dojelitowe stanowi świetlaną przyszłość dla medycyny, a przede wszystkim dla pacjentów, u których podaż doustna jest wykluczona, umożliwiając im normlane życie w warunkach domowych.

newsrm.tv

Zobacz także

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Hospicja.pl
  • eGospodarka.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X