Strona głównaChorobyJak pora jedzenia wpływa na ryzyko cukrzycy i otyłości

Jak pora jedzenia wpływa na ryzyko cukrzycy i otyłości

Na naszą sylwetkę oraz ryzyko rozwoju chorób wpływa nnie tylko to, co jemy, ale także to, kiedy spożywamy posiłki. Z nowych badań na myszach wynika, że dostęp do jedzenia w czasie ograniczonym do dziesięciu godzin może pomóc w osłabieniu ryzyka cukrzycy oraz otyłości.
Jak pora jedzenia wpływa na ryzyko cukrzycy i otyłości [Fot. tatomm - Fotolia.com]
W obecnych czasach ludzie są aktywni przez wiele godzin na dobę, co oznacza, że serwują sobie posiłki od samego rana do późnego wieczoru. Okazuje się zaś, że taki sposób odżywiania się nie jest korzystny dla naszego funkcjonowania, ograniczenie czasu jedzenia pomaga dostosować się do naturalnego rytmu dobowego organizmu, co pozwala lepiej się poczuć i uchronić przed różnymi dolegliwościami.

Uczeni z Salk Institute for Biological Studies w La Jolla (Kalifornia) wyjaśniają, że u ssaków komórki działa w 24-godzinnym cyklu, co ma wpływ na aktywację różnych genów. Dla oceny wpływu na choroby metaboliczne, badacze dezaktywowali geny odpowiedzialne za funkcjonowanie zegara biologicznego myszy. Wcześniej zaobserwowano, że zwierząt, u których wyhamowano działanie tych genów, częściej dotyczyły: , cukrzyca, i nadmierny poziom cholesterolu. Stąd, uznano, że zaburzenie dziennego rytmu przełoży się na częstość występowania chorób metabolicznych.

W nowych testach podzielono myszy na dwie grupy - jedna miała dostęp do jedzenia nieustannie, druga z kolei mogła uzyskać produkty o takiej samej wartosci kalorycznej, ale jedynie w czasie 10 godzin na dobę. Okazało się, że zwierzęta z pierwszej grupy nie tylko znacznie zyskały na wadze, ale i rozwinęły się u nich dolegliwości metaboliczne. Pozostałe gryzonie zaś zachowały dotychczasową wagę oraz stan zdrowia. Co istotne, myszy z tej drugiej grupy były genetycznie zmodyfikowane tak, że łatwiej zyskiwały na wadze i były bardziej narażone na - pomimo tego podwyższonego ryzyka, nie rozwinęły się u nich problemy metaboliczne.

Według autorów badań, wyniki wskazują, że już samo ograniczenie czasu przyjmowania posiłków pozwala na uchronienie się przed nadmierną wagą oraz rozwojem problemów metabolicznych, w tym , który często przekształca się w cukrzycę.

Na temat badań można przeczytać w magaznie Cell Metabolism

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Hospicja.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X