23-05-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ostatnio mamy coraz więcej naukowych dowodów na przemożny wpływ stanu flory jelitowej na nasze zdrowie - i fizyczne, i psychiczne. Kolejne badania odkrywają coraz to nowe oddziaływanie mikrobiomu. Teraz pokazano, że jego skład i ilość może wpływać na poziom odczuwanego lęku.
Zadbanie o określony skład może pomóc osłabić , mówią medycy z Szanghajskiej Jiao Tong University School of Medicine.
Japończycy odkryli, że stosowanie odpowiedniej diety i przyjmowanie probiotyków zmniejsza poziom odczuwanego niepokoju. Przeanalizowali wyniki ponad dwudziestu badań dotyczących wpływu sposobu odżywiania się i przyjmowania probiotyków regulację flory bakteryjnej jelit i dalsze tego efekty dla zdrowia. Ogólnie rzecz ujmując, ponad połowa wziętych pod uwage testów pokazała zmniejszenie lęku dzięki modyfikacjom flory bakteryjnej.
Jak podkreślają eksperci, mamy do dyspozycji dwie formy interwencji - z probiotykami lub bez nich, aby regulować mikrobiom jelitowy, ale co ciekawe, ta pierwsza metoda jest bardziej skuteczna, jak wynika z badań. Warto więc szczególnie zadbać o dietę, by móc liczyć zarówno na dobre samopoczucie fizyczne, jak i .
Objawy lękowe są powszechne w chorobach psychicznych i różnych zaburzeniach fizycznych, szczególnie zaburzeniach związanych ze stresem. Coraz więcej badań wskazuje, że mikroflora jelitowa może regulować funkcje mózgu poprzez oś jelitowo-mózgową, a dysbioza (czyli zubożenie) mikrobioty jelitowej ma związek z lękiem, czytamy w raporcie z badań.
Na temat badań można przeczytać w magazynie General Psychiatry: