24-05-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Od dawna wiadomo, że dieta ma wpływ na ryzyko różnych form raka, teraz ustalono, jaki sposób odżywiania może być najlepszy w profilaktyce raka piersi.
Jedna z głównych amerykańskich instytucji prowadzących badania nad rakiem, American Institute for Cancer Research, wskazuje, że aż trzynaście różnych nowotworów może rozwijać się z powodu niewłaściwej diety. Wśród nich jest m. in. rak piersi. Nowe badania pokazały, że zmniejsza ryzyko śmierci z powodu aż o 21 proc. Co więcej, ustalono, że taki jadłospis ma związek ze zmniejszeniem śmiertelności w danym okresie z jakiegokolwiek powodu o 15 proc.
Teraz, w ramach trwających dwie dekady badań pracowników Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles, dokonano przeglądu danych 49 tysięcy kobiet w wieku 50-79 lat. Część kobiet stosowała standardową dietę, w której 32 proc. kalorii pochodziło z tłuszczu. Pozostałe panie jadły zgodnie z menu, w którym tłuszcz stanowił źródło 20 proc. lub mniej wszystkich kalorii. Okazało się, że uczestniczki z tej drugiej grupy znacząco rzadziej chorowały na raka piersi.
Jeśli chodzi o dietę niskotłuszczową, w dużej mierze przypominała dietę (Dietary Approaches to Stopping Hypertension). Jest to sposób odżywiania się opracowany przez naukowców z amerykańskiego Narodowego Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego i ma on pomóc w dbaniu o zdrowie pacjentom z : dieta DASH ma zapobiegać cukrzycy, rakowi, i chorobom serca. Pomaga również zachować odpowiednią wagę. Jej bazą są nieprzetworzone produkty bogate w błonnik, czyli warzywa i owoce (4-5 porcji dziennie), pełnoziarniste pieczywo, kasze, i rośliny strączkowe, a także chude mięso ryby i nabiał o niskiej zawartości tłuszczu. W jej ramach należy zaś ograniczyć sól i unikać smażonych potraw.
Jak zauważyli badacze, ograniczenie przez większość ludzi do 20 proc. kalorii pochodzących z tłuszczu może być dość trudne, ale ich zmniejszenie do 27-25 proc. jest relatywnie łatwym zadaniem. Ogólnie rzecz ujmując jednak, medycy wskazują, że najlepiej jest nie tyle koncentrować na jednej grupie składników w diecie, ile na ogólnym umiarkowaniu w doborze produktów. Odkryto, że kobiety stosujące niskotłuszczowy jadłospis nie tylko przyjmowały ogólnie mniej kalorii, ale też miały inne metody gotowania i jadły przeciętnie mniejsze porcje niż pozostałe panie.
Przeczytaj także
Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »
Nowotwór piersi - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Nowotwór piersi (rak piersi, rak sutka) należy do najczęściej występujących chorób onkologicznych u kobiet. W Polsce notuje się prawie 10 tys. nowych zachorowań rocznie, co oznacza, że każdego roku na nowotwory piersi zachoruje 30 na 100 tys. kobiet. czytaj dalej »
Osteoporoza - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Osteoporoza to choroba układu kostno-szkieletowego, której wynikiem jest obniżenie masy kostnej i zaburzenie jej mikroarchitektury, co prowadzi do zwiększenia łamliwości kości i do ryzyka złamań. czytaj dalej »