13-12-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dołącz do diety zielone warzywa liścisate i buraki, dzięki temu możesz uchronić się przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD).
Znajdujące się w naturalnych produktach azotany - występujące np. w i - są niezbędne dla wytwarzania tlenku azotu, którego niedobór lub nadprodukcja ma wpływ na rozwój wielu chorób . Teraz sprawdzono, jak azotany w diecie wpływają na ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (age-related macular degeneration, ).
Uczeni z Westmead Institute for Medical Research w Australii przez 15 lat monitorowali nawyki żywieniowe i zdrowie licznej grupy ludzi (ponad 2 tys. osób) w wieku powyżej 49 lat. Okazało się, że ci, którzy codziennie dostarczają sobie od 100 do 142 mg roślinnych azotynów, mieli o 35 proc. niższe ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki (na wczesnym etapie) w porównaniu do osób, które jadły mniej niż 69 mg tych zwiazków dziennie.
Według badaczy, dobrym sposobem na ograniczenie chorób oczu jest stosowanie diety bogatej w azot. Przykładowo, szpinak zawiera około 20 mg azotanów na 100 gramów produktu, a burak około 15 mg. Co istotne, nie trzeba serwować sobie jakich ogromnych porcji tych warzyw - badania nie dowiodły, że im więcej azotanów, tym lepiej, przyjmowanie ich na poziomie ponad 142 gramów nie oznaczało lepszej ochrony przed problemami ze wzrokiem.
Zaawansowana forma związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej jest jedną z głównych przyczyn nieodwracalnej i jego pogorszenia na całym świecie. W krajach rozwiniętych stanowi główną przyczynę utraty zdolności widzenia z powodu rosnącej liczby osób w wieku powyżej 70 lat.
Na podstawie:
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »