31-05-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Odkryto, że bakterie znajdujące się w tradycyjnej japońskiej marynacie mogą zapobiegać grypie.
Suguki, popularna w Japonii rzepa kiszona, zawiera Lactobacillus brevis, bakterie wzmacniające . W przypadku myszy, które zostały wystawione na działanie wirusa , jedzenie tej potrawy pomogło zapobiec rozwojowi choroby.
- Nasze wyniki pokazują, że kiedy myszy jadły suguki z określonym szczepem Lactobacillus brevis, były chronione przed zakażeniem wirusem grypy - mówi Naoko Waki, autorka badań.
Trwają badania kliniczne na ludziach z użyciem napoju probiotycznego zawierającego bakterie Lactobacillus brevis KB290. Jak uważają eksperci, przy odpowiedniej ilości bakterii żywność zawierająca je może okazać się kolejnym „superjedzeniem".
Nie jest jasne, co nadaje tym bakteriom tę niesamowitą właściwość, ale mają one wyjątkową odporność na soki żołądkowe, które są zbyt kwaśne dla wielu bakterii. W dużej mierze jesy to efekt ochronnej warstwy cukrów zwanych egzopolisacharydami.
Działanie bakterii zwiększa wytwarzanie cząsteczek w organizmie i wzmacnia ich aktywność, co pozwala wyeliminować komórek zakażonych wirusem. W badaniu okazało się, że efekty były wystarczające, aby zapobiec zakażeniu grypą H1N1, a naukowcy uważają, że wspomniane bakterie mogą też chronić przed innymi infekcjami wirusowymi, w tym śmiertelną grypą H7N9.
Na podstawie: