26-09-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Gdybyśmy jedli więcej ryb, rzadziej chorowalibyśmy na depresję. Ryzyko zachorowania spada o 17 proc. u osób jedzących większe ilości ryb.
Chińscy epidemiolodzy zestawili 26 badań przeprowadzonych w różnych częściach świata i odkryli korelacja między ilością ryb w diecie i .
Ryby zapewniają istotną ochronę przed depresją.Odnotowano o 17 proc. mniej przypadków depresji u osób spożywających więcej , w porównaniu do ludzi jedzących ich najmniej.
Skąd taka zależność? Trudno powiedzieć, ponieważ badania ograniczały się do sprawdzania korelacji między ilością ryb w jadłospisie i ochroną przed depresją nie sprawdzając mechanizmu, który tę zależność wyjaśnia. Poza tym opisywany związek zaobserwowano w populacji europejskiej, a nie badano innych populacji (Północnej i Południowej Ameryki, Azji i Pacyfiku). Potrzebne są dalsze testy, które pozwoliłyby na odkrycie przyczyn tego powiązania.
Kwasy omega 3 kluczem do efektu ochronnego ryb?Jak mówią sami autorzy badania, istnieją powody, aby wierzyć w wartość jedzenia ryb dla utrzymania dobrego stanu . Zawierają bowiem podstawowe kwasy tłuszczowe omega-3, o których wiadomo, że są korzystne dla błon komórkowych, zwłaszcza dla błon neuronów.
Zgodnie z obecną hipotezą poprawiają komunikację między neuronami w mózgu poprzez modyfikację ilości neuroprzekaźników (serotoniny i dopaminy) produkowanych na końcach neuronów i uwalnianych do synapsy. Przykładowo, wykazano, że u myszy dieta uboga w kwasy omega-3 w czasie ciąży sprzyjała zachowaniom depresyjnym u zwierząt, gdy osiągnęły wiek dorosły.
Poza tym ryby są bogate w białko, witaminy i minerały, które mogą również być korzystne dla mózgu i pomóc w zapobieganiu depresji.
Obecnie z depresją zmaga się 350 milionów ludzi na całym świecie. Szacuje się, że do 2020 roku zaburzenie może stać się drugą najpowszechniejszą chorobą na świecie.
Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »