22-11-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dostarczanie sobie większej ilości witaminy E z diety może oznaczać niższe ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Stres oksydacyjny - uszkodzenie komórek wywołane ekspozycją na reaktywne cząstki tlenu - odgrywa pewną rolę w rozwoju choroby . Jednakże , składniki odżywcze, które pomagają naprawić te uszkodzenia, mogą chronić przed niszczeniem komórek układu nerwowego.
Jakkolwiek badania kliniczne nie wykazały żadnych korzyści ze stosowania suplementów z przeciwutleniaczami w leczeniu choroby Alzheimera, większa różnorodność antyoksydantów w jedzeniu nie została dobrze zbadana w odniesieniu do ryzyka - mówią autorzy z Erasmus Medical Center w Rotterdamie.
W badaniach wzięło ponad pięć tysięcy osób w wieku powyżej 55 lat, które początkowo nie miały demencji. Uczestnicy podali dokładne informacje na temat swojej diety.
Naukowcy skoncentrowali się na poziomie czterech przeciwutleniaczy: witaminie E, , beta karotenie i flawonoidach. Głównymi źródłami witaminy E były: margaryna, olej słonecznikowy, masło, olej sojowy i majonez; witamina C pochodziła przede wszystkim z: pomarańczy, kiwi, soku grejpfrutowego, grejpfruta, kalafiora, czerwonej papryki i czerwonej kapusty; beta-karoten z: marchwi, szpinaku, zupy jarzynowej, cykorii i pomidora; wreszcie flawonoidy z: herbaty, , jabłek i marchwi.
Okazało się, że ci, którzy dostarczali sobie największych ilości (średnio 18,5 miligrama dziennie), cechowali się o 25 proc. niższym ryzykiem rozwoju demencji niż ci, którzy mieli jej najmniej w swojej diecie.
Mózg odznacza się wysoką aktywnością metaboliczną, co czyni go podatnym na uszkodzenia oksydacyjne, a stopniowe nagromadzenie się takich uszkodzeń w ciągu życia może przyczynić się do rozwoju demencji, mówią eksperci. W szczególności, gdy beta-amyloid (rodzaj białka związanego z chorobą Alzheimera) gromadzi się w mózgu, ma miejsce odpowiedź zapalna, która skutkuje dalszym procesem neurodegeneracyjnym. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w tłuszczach, który może pomóc w spowalnianiu tego mechanizmu, uważają autorzy.
Na podstawie: