Strona głównaChorobyJogurt chroni przed cukrzycą

Jogurt chroni przed cukrzycą

Warto jeść jogurt. Już jeden dziennie może obniżyć ryzyko cukrzycy o 18 procent.
Jogurt chroni przed cukrzycą [© tashka2000 - Fotolia.com] Nowe badania potwierdzają istotną rolę jogurtu w zapobieganiu . Uczeni z Harvard School of Public Health mówią, że regularne jedzenie zmniejsza ryzyko cukrzycy 18 procent.

Autorzy badań przeanalizowali dane niemal 200 tysięcy osób. Na początku uczestnicy wypełnili ankiety na temat swoich nawyków żywieniowych i chorób przewlekłych, na które cierpieli. Informacje były aktualizowane co dwa lata. Naukowcy odkryli, że tak prosta czynność, jak codzienne serwowanie sobie jogurtu zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy niemal o jedną piątą.

Autorzy nie umieli określić, który składnik jogurtu daje efekt ochronny, ale wydaje się, że jest bardzo specyficzny. Sądzą jednocześnie, że wszelkie produkty mleczne mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Być może to bakterie w jogurtach pomagają utrzymać na odpowiednim poziomie. Mogą też zastępować te występujące w naszych żołądkach bakterie, które sprzyjają otyłości. Możliwe jest również, że ludzie, którzy regularnie jedzą jogurt, traktują to jako deser i rezygnują z sięgania po klasyczne, sprzyjające nadwadze słodycze, a jak wiadomo nadmiar kilogramów sprzyja rozwojowi cukrzycy.

Póki co - podkreślają autorzy badań - rekomendacje dotyczące zmniejszania ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 pozostają takie same i obejmują: zdrowe odżywianie się, utrzymywanie odpowiedniej wagi wagę, niepalenie papierosów, umiarkowane spożycie , podejmowanie regularnej .

Według danych WHO na całym świecie na cukrzycę choruje 347 milionów ludzi. Szacuje się, że cukrzyca stanie się siódmą wiodącą przyczyną zgonów na świecie w roku 2030. Liczba zgonów z powodu cukrzycy może wzrosnąć o ponad 50 procent w ciągu następnych 10 lat. W 2012 roku choroba była bezpośrednią przyczyną śmierci 1,5 miliona ludzi.

Jeśli chodzi o diabetyków, 50 do 80 procent z nich umiera z powodu . Cukrzyca jest jedną z głównych przyczyn chorób i przedwczesnej śmierci w większości krajów, głównie właśnie z powodu zwiększania ryzyka choroby sercowo-naczyniowej.

Wyniki opublikowano w magazynie BMC Medicine.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • eGospodarka.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy