18-04-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niewłaściwe raczenie się alkoholem prowadzi do nieprzyjemnych dolegliwości, które ogólnie nazywane są kacem. Jak wynika ze danych pogotowia ratunkowego, szczególnie w okresie świątecznym, wzrasta liczba wyjazdów do osób upojonych i doświadczających nawet zagrożenia życia z powodu zatrucia alkoholem. Warto więc serwować sobie mocniejsze trunki rozsądnie i tym samym zadbać o dobre samopoczucie następnego dnia.
Przede wszystkim, aby uniknąć , trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Kobiety mają mniejszą tolerancję na niż mężczyźni, przynajmniej do czasu menopauzy. Szybciej się więc upijają i słabiej metabolizują alkohol, tzn. wolniej trzeźwieją. Sytuacja ulega zmianie po menopauzie, kiedy balans estrogen / testosteron bardziej przypomina gospodarkę hormonalną mężczyzn.
Nie tylko płeć ma znaczenie, jeśli chodzi o odpowiednią konsumpcję alkoholu. Istotny jest rodzaj spożywanego napoju. Trunki podlegające fermentacji dostarczają organizmowi więcej związków niż etanol i starzenie napojów alkoholowych i nasilają objawy kaca. Substancje zwane związkami pokrewnymi („congeners") intensyfikują działanie alkoholu. Te bezalkoholowe produkty uboczne fermentacji i destylacji mogą wzbogacać smak, aromat i kolor i innych napojów. Najwięcej problemów przysparzają wiec brandy i bourbon. Następnie czerwone wino, sherry, szkocka whisky, piwo, wino białe i gin. Wódka - w najmniejszym stopniu przyczynia się do objawów kaca, o ile oczywiście jest pita z umiarem.
Co ciekawe, w noc zakrapianą alkoholem warto dostarczyć sobie paru lub zjeść kanapkę z masłem orzechowym, co zapobiegnie zatruciu.
Jeśli się już jednak przesadzi z ilością trunków, pomocne bywają:
- sok z kiszonej kapusty; najlepiej gdy towarzyszy mu także sok z pomidorów; napoje tego rodzaju pomogą uzupełnić brakujące składniki odżywcze;
- rosół - jest pomocny nie tylko chorym, ale i cierpiącym z powodu kaca;
- ; niektórzy serwują sobie Krwawą Mary jako sposób a złagodzenie symptomów kaca; „dobroczynna" moc pomidorów jest spowodowana zawartym w nich bogactwem potasu;
- ; rekomenduje się jedzenie 2-6 łyżeczek miodu co dwadzieścia minut po przebudzeniu, w zależności od stopnia nasilenia kaca. Kiedy samopoczucie się poprawia, poleca się zażycie jeszcze czterech łyżeczek wraz z pierwszym posiłkiem. Potas zawarty w miodzie pomaga przeciwdziałać skutkom alkoholu.