Strona głównaChorobyKawa pomaga obniżyć ryzyko cukrzycy

Kawa pomaga obniżyć ryzyko cukrzycy

Uczeni odkryli zależność pomiędzy zwiększoną dawką kawy a mniejszym ryzykiem cukrzycy.
Kawa pomaga obniżyć ryzyko cukrzycy [© Sergej Khackimullin - Fotolia.com] Jak wynika z amerykańskich badań z udziałem ponad 123 tysięcy osób, picie kawy może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.

Osoby, które raczyły się w ilości ponad jednej filiżanki kawy dziennie przez cztery lata, zmniejszyły u siebie ryzyko cukrzycy, a ludzie pijący mniej kawy doznali zwiększonego prawdopodobieństwa choroby.

Trudno jest dokładnie określić, które składniki kawy mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia , mówią autorzy badań a Harvard School of Public Health. Najprawdopodobniej ten profilaktyczny efekt zawdzięczamy przeciwutleniaczom i innym składnikom odżywczym w kawie, wyjaśniają.

Naukowcy obliczyli, że ludzie, którzy zwiększyli spożycie kawy o więcej niż jedną filiżankę dziennie przez cztery lata, odznaczali się zmniejszeniem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 w ciągu najbliższych czterech lat o 11 proc. w porównaniu z tymi, którzy nie zmienili dziennej „dawki" kawy.

Jednocześnie zauważono, że osoby, które zmniejszyły picie kawy o jedną lub więcej na dobę przez cztery lata, cechowały się o 17 proc. wyższym ryzykiem cukrzycy w kolejnych czterech latach.

Odkrycia dotyczą kawy z kofeiną. Kawa bezkofeinowa oraz herbata z kofeiną i nie były związane ze zmianami prawdopodobieństwa pojawienia się cukrzycy typu 2. Uczeni zaznaczają, że pozytywne efekty daje przede wszystkim czarna kawa i ostrzegają, że napój ten z dużą ilością i pełnotłustego mleka może nie mieć tak pozytywnego wpływu na zdrowie.

Kawa odznacza się złożonym składem chemicznym. Jest dobrym źródłem m. in. kwasu chlorogenowego i kawowego, które to uważa się za silne przeciwutleniacze. Antyoksydanty zaś neutralizują wolne rodniki, które niszczą zdrowe komórki i powodują różne choroby. wpływają na poprawę mechanizmów obronnych organizmu przed chorobami, takimi jak nowotwory i .

Wyniki badań opublikowano w magazynie Diabetologia.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy