27-04-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Uczeni odkryli zależność pomiędzy zwiększoną dawką kawy a mniejszym ryzykiem cukrzycy.
Jak wynika z amerykańskich badań z udziałem ponad 123 tysięcy osób, picie kawy może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Osoby, które raczyły się w ilości ponad jednej filiżanki kawy dziennie przez cztery lata, zmniejszyły u siebie ryzyko cukrzycy, a ludzie pijący mniej kawy doznali zwiększonego prawdopodobieństwa choroby.
Trudno jest dokładnie określić, które składniki kawy mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia , mówią autorzy badań a Harvard School of Public Health. Najprawdopodobniej ten profilaktyczny efekt zawdzięczamy przeciwutleniaczom i innym składnikom odżywczym w kawie, wyjaśniają.
Naukowcy obliczyli, że ludzie, którzy zwiększyli spożycie kawy o więcej niż jedną filiżankę dziennie przez cztery lata, odznaczali się zmniejszeniem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 w ciągu najbliższych czterech lat o 11 proc. w porównaniu z tymi, którzy nie zmienili dziennej „dawki" kawy.
Jednocześnie zauważono, że osoby, które zmniejszyły picie kawy o jedną lub więcej na dobę przez cztery lata, cechowały się o 17 proc. wyższym ryzykiem cukrzycy w kolejnych czterech latach.
Odkrycia dotyczą kawy z kofeiną. Kawa bezkofeinowa oraz herbata z kofeiną i nie były związane ze zmianami prawdopodobieństwa pojawienia się cukrzycy typu 2. Uczeni zaznaczają, że pozytywne efekty daje przede wszystkim czarna kawa i ostrzegają, że napój ten z dużą ilością i pełnotłustego mleka może nie mieć tak pozytywnego wpływu na zdrowie.
Kawa odznacza się złożonym składem chemicznym. Jest dobrym źródłem m. in. kwasu chlorogenowego i kawowego, które to uważa się za silne przeciwutleniacze. Antyoksydanty zaś neutralizują wolne rodniki, które niszczą zdrowe komórki i powodują różne choroby. wpływają na poprawę mechanizmów obronnych organizmu przed chorobami, takimi jak nowotwory i .
Wyniki badań opublikowano w magazynie Diabetologia.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »