Strona głównaChorobyKawa zmniejsza ryzyko chorób serca

Kawa zmniejsza ryzyko chorób serca

Kolejne badania dowodzą, że warto pić kawę. Kilka filiżanek dziennie istotnie osłabia prawdopodobieństwo śmierci z powodu chorób serca.
Kawa zmniejsza ryzyko chorób serca [© Africa Studio - Fotolia.com] Niższe ryzyko śmierci z powodu (cardiovascular disease, CVD) odnotowano u osób, które piły trzy do pięciu filiżanek kawy dziennie - aż o 21 procent.

Jak informuje Institute for Scientific Information w Coffee, dwie metaanalizy sugerują związek pomiędzy piciem kawy a ryzykiem CVD. Optymalne działanie ochronne miało serwowanie sobie 3-5 filiżanek dziennie.

Co więcej, picie 3 do 4 filiżanek wiąże się z około 25-procentowym zmniejszeniem ryzykiem rozwoju w porównaniu do unikania tego napoju lub picia nie więcej niż dwóch filiżanek.

Mechanizmy działania odpowiadające za taki związek nie są jasne, jednak uczeni sądzą, że mają na to wpływ przeciwzapalne i właściwości kawy oraz znany związek między spożyciem kawy i mniejszym prawdopodobieństwem cukrzycy typu 2.

- Ważne jest, aby potwierdzić czynniki, które mogą mieć wpływ ochronny na śmiertelność z powodów sercowo-naczyniowych. Umiarkowane spożycie kawy może odegrać znaczącą rolę w zmniejszaniu ryzyko zgonu w wyniku CVD, a to mogłoby mieć wpływ wyniki zdrowotne i wydatki na opiekę zdrowotną w Europie - mówi profesor Doutor Antonio Vaz Carneiro z Uniwersytetu w Lizbonie.

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Aktywni 50+
  • Akademia Pełni Życia
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy