26-09-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niezdrowa żywność i napoje słodzone mogą zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Ludzie, którzy piją dużo , zwykle też stosują niezdrową codzienną dietę, a obydwa te aspekty zwiększają ryzyko typu 2.
Już wcześniejsze badania łączyły picie dużej ilości słodkich napojów z rozwojem cukrzycy typu 2. Nowe testy wskazują jednak na nieco bardziej złożone przyczyny.
Nasze wyniki wskazują, że odkryty wcześniej związek napojów słodzonych cukrem i cukrzycy może mieć miejsce ze względu na to, że piciu tych napojów często towarzyszy stosowanie diety o niskiej zawartości zdrowej żywności. To połączenie sprzyja wielu przewlekłym chorobom, w tym cukrzyca typu 2.
W badaniu wzięło udział ponad 25 tysięcy osób w wieku 45 - 74 lat, które miały , ale nie miały żadnych objawów cukrzycy, chorób serca i raka.
Uczestnicy podali dokładne informacje o swoich dietach i stylach życia. Prowadzili też tygodniowy dziennik.
Korzystając z modelowania komputerowego, naukowcy z Uniwersytetu w Lund w Malmö przeanalizowali dietę uczestników. W swoich analizach wzięli pod uwagę takie czynniki wpływające na ryzyko choroby, jak: wiek, płeć, poziom aktywności fizycznej, palenie papierosów, ilość i poziom edukacji.
Okazało się, że picie słodkich napojów częściej wiązało się z jedzeniem mniej zdrowej żywności. Ludzie chętnie sięgający po słodkie napoje rzadziej umieszczali w swoim jadłospisie owoce i warzywa, jogurt, pieczywo bogate w błonnik chleb i . Jednocześnie ustalono, że osoby pijące więcej herbaty i soków, chętniej jadły zdrowszą żywność.
Badania przedstawiono na corocznym spotkaniu European Association for the Study of Diabetes w Sztokholmie.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »