Strona głównaChorobyKiepska dieta sprzyja związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej

Kiepska dieta sprzyja związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej

Osoby stosujące dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone potrawy, zboża rafinowane i wysokotłuszczowy nabiał, są trzykrotnie bardziej narażone na rozwój choroby oczu, która uszkadza siatkówkę i zaburza widzenie centralne.
Kiepska dieta sprzyja związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej [fot. Alex Fox from Pixabay]
Choroba, o której mowa, to związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (age-related macular degeneration, AMD). Ten nieodwracalny stan zaburza widzenie centralne, uniemożliwiając prowadzenie samochodu i wykonywanie innych codziennych czynności.

- Leczenie rozwiniętego, neowaskularnego jest inwazyjne i kosztowne, a jeśli chodzi o zanik geograficzny, inną formę AMD, która również powoduje , nie ma na nią leków. W naszym najlepszym interesie jest wczesne wykrywanie choroby i zapobieganie jej rozwojowi do nieuleczalnej postaci - mówi Shruti Dighe z Uniwersytetu w Buffalo.

Okazuje się, że tzw. zachodnia dieta, bogata w czerwone i przetworzone mięso, smażoną żywność, zboża i nabiał o wysokiej zawartości tłuszczu, może być czynnikiem ryzyka rozwoju późnych stadiów AMD. Jednak nie była nie jest związana z rozwojem wczesnego AMD.

Przez 18 lat monitorowano wczesne i późne formy AMD. Jeśli chodzi o dietę uczestników badań, pod uwagę wzięto kilkadziesiąt różnych produktów. - Zaobserwowaliśmy, że osoby, które nie miały AMD na początku naszego badania i deklarowały częste jedzenie niezdrowej żywności, były bardziej narażone na rozwinięte stadium tej choroby w około 18 lat później - mówi prof. Amy Millen.

Wczesne AMD przebiega bezobjawowo i ludzie często nie wiedzą, że choroba się rozwija. Aby ją wykryć, trzeba zrobić zdjęcie siatkówki danej osoby i szukać na nim zmian pigmentowych oraz żółtych złogów składających się z lipidów. We wczesnym stadium AMD może wystąpić atrofia lub nagromadzenie nowych naczyń krwionośnych w części oka zwanej plamką.

- Kiedy zaczną następować te zmiany i ludzie zauważają objawy choroby, wzrok zaczyna się istotnie pogarszać. To jest zaawansowane lub późne stadium AMD - mówi Shruti Dighe, współautor badań. Jednak nie u każdego wczesne AMD rozwija się do bardziej wyniszczającego stadium.

Do tej pory koncentrowano się na określonych składnikach odżywczych, takich jak wysokie dawki przeciwutleniaczy i one wydają się mieć działanie ochronne. Jednak, jak wyjaśnia Dighe, ludzie serwują sobie różnorodne produkty spożywcze i składniki odżywcze, a nie kilka, stąd monitorowanie diety daje lepsze informacje. - Nasze analizy pokazują, że dieta ma znaczenie. Można powiedzie, że jeśli ktoś choruje na wczesną postać AMD, powinien ograniczyć , smażoną żywność, rafinowane zboża i wysokotłuszczowy , aby mieć większe szanse na zachowanie dobrego wzroku - wskazuje Millen.

Na podstawie:

Przeczytaj także


AMD - zwyrodnienie plamki żółtej - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • eGospodarka.pl
  • Kosciol.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy