30-12-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby stosujące dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone potrawy, zboża rafinowane i wysokotłuszczowy nabiał, są trzykrotnie bardziej narażone na rozwój choroby oczu, która uszkadza siatkówkę i zaburza widzenie centralne.
Choroba, o której mowa, to związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (age-related macular degeneration, AMD). Ten nieodwracalny stan zaburza widzenie centralne, uniemożliwiając prowadzenie samochodu i wykonywanie innych codziennych czynności.
- Leczenie rozwiniętego, neowaskularnego jest inwazyjne i kosztowne, a jeśli chodzi o zanik geograficzny, inną formę AMD, która również powoduje , nie ma na nią leków. W naszym najlepszym interesie jest wczesne wykrywanie choroby i zapobieganie jej rozwojowi do nieuleczalnej postaci - mówi Shruti Dighe z Uniwersytetu w Buffalo.
Okazuje się, że tzw. zachodnia dieta, bogata w czerwone i przetworzone mięso, smażoną żywność, zboża i nabiał o wysokiej zawartości tłuszczu, może być czynnikiem ryzyka rozwoju późnych stadiów AMD. Jednak nie była nie jest związana z rozwojem wczesnego AMD.
Przez 18 lat monitorowano wczesne i późne formy AMD. Jeśli chodzi o dietę uczestników badań, pod uwagę wzięto kilkadziesiąt różnych produktów. - Zaobserwowaliśmy, że osoby, które nie miały AMD na początku naszego badania i deklarowały częste jedzenie niezdrowej żywności, były bardziej narażone na rozwinięte stadium tej choroby w około 18 lat później - mówi prof. Amy Millen.
Wczesne AMD przebiega bezobjawowo i ludzie często nie wiedzą, że choroba się rozwija. Aby ją wykryć, trzeba zrobić zdjęcie siatkówki danej osoby i szukać na nim zmian pigmentowych oraz żółtych złogów składających się z lipidów. We wczesnym stadium AMD może wystąpić atrofia lub nagromadzenie nowych naczyń krwionośnych w części oka zwanej plamką.
- Kiedy zaczną następować te zmiany i ludzie zauważają objawy choroby, wzrok zaczyna się istotnie pogarszać. To jest zaawansowane lub późne stadium AMD - mówi Shruti Dighe, współautor badań. Jednak nie u każdego wczesne AMD rozwija się do bardziej wyniszczającego stadium.
Do tej pory koncentrowano się na określonych składnikach odżywczych, takich jak wysokie dawki przeciwutleniaczy i one wydają się mieć działanie ochronne. Jednak, jak wyjaśnia Dighe, ludzie serwują sobie różnorodne produkty spożywcze i składniki odżywcze, a nie kilka, stąd monitorowanie diety daje lepsze informacje. - Nasze analizy pokazują, że dieta ma znaczenie. Można powiedzie, że jeśli ktoś choruje na wczesną postać AMD, powinien ograniczyć , smażoną żywność, rafinowane zboża i wysokotłuszczowy , aby mieć większe szanse na zachowanie dobrego wzroku - wskazuje Millen.
Na podstawie:
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »