04-07-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jak wykazały nowe badania, jedzenie białka i warzyw przed węglowodanami ma wpływ na obniżenie po posiłku poziomu insuliny i cukru we krwi.
Okazuje się, że nie tylko ilość i jakość jedzenia ma znaczenie dla diabetyków, ale od tego, w jakiej kolejności jedzą określone produkty, zależy poziom cukru we krwi.
Utrzymywanie odpowiedniej ilości cukru we krwi pod kontrolą, ma kluczowe znaczenie dla osób z . Jeśli jej skoki są zbyt częste i wysokie, może to prowadzić do poważnych powikłań, w tym do .
We wspomnianym badaniu wzięło udział 11 otyłych osób z cukrzycą. Wszyscy zażywali metforminę. Badani otrzymali posiłek typowy dla tzw. „zachodniej diety", składający się z różnych warzyw, białka, węglowodanów i tłuszczów. Zawierał pierś kurczaka, brokuły gotowane na parze z masłem, sałatę i pomidory z sosem o niskiej zawartości tłuszczu, ciabattę i sok pomarańczowy. Badanie obejmowało dwa posiłki spożywane w odstępie tygodnia.
Rano przed pierwszym posiłkiem uczeni zmierzyli u uczestników poziom cukru we krwi. Badani zostali poproszeni, aby najpierw zjedli to, co jest pełne węglowodanów, a 15 minut później białka, warzywa i wreszcie tłuszcze. Poziom cukru sprawdzono ponownie po 30, 60 i 120 minutach po posiłku.
Tydzień później procedurę powtórzono. Tym razem jednak pacjenci odwrócili kolejność jedzenia produktów. Najpierw spożywano te białkowe, tłuste oraz warzywa. Węglowodany zaś -15 minut później. Ponownie mierzono poziom cukru w trzech odstępach czasowych po posiłku.
Okazało po zjedzeniu węglowodanów jako ostatnich, poziom cukru we krwi uczestników był o 29 procent niższy po 30 minutach, 37 procent niższy po 60 minutach i 17 procent niższy po dwóch godzinach.
Poziom był również znacznie niższy, kiedy uczestnicy jedli białko i warzywa jako pierwsze.
- Oczywiście trzeba liczyć na medycynę, ale dieta jest ważnym elementem procesu leczenia. Niestety, odkryliśmy, że trudno jest skłonić ludzi do zmiany nawyków żywieniowych - mówi dr Louis Aronne z Weill Cornell Medical College w Nowym Jorku.
- Węglowodany podnoszą poziom cukru, ale jeśli mówi się komuś, żeby ich nie jadł lub istotnie zredukować, trudno to wykonać. To badanie wskazuje na to łatwiejszy sposób obniżenia poziomu insuliny i cukru we krwi - dodał dr Aronne.
Wyniki badań opublikowano w magazynie Diabetes Care.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »