08-09-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Cukrzyca to choroba utrudniająca życie, jednak można nad nią zapanować. Kluczową kwestią jest samokontrola, wizyty u lekarza oraz przyjmowanie leków to nie wszystko, pacjent powinien wyrobić w sobie nawyk regularnego oznaczania glikemii.
Samokontrola to szereg zachowań umożliwiających kontrolowanie swojego stanu zdrowia oraz odpowiednie reagowanie na zaobserwowane zmiany. Dzięki utrzymywaniu stężenia glukozy we krwi w pobliżu prawidłowych wartości chory może zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy nawet o 60%.
Samokontrola to prosty i łatwo dostępny sposób monitorowania stanu zdrowia, niestety ponad połowa diabetyków nie przeprowadza jej, narażając się w ten sposób na zwiększone ryzyko powstania nie wykrytych w porę powikłań cukrzycy czy też w skrajnych przypadkach zagrożenia życia.
Pacjent, u którego zdiagnozowano cukrzycę powinien uzyskać wiedzę na temat kontrolowania swojego organizmu. Placówka, w której pacjent się leczy powpinana przeszkolić go w zakresie oznaczania glikemii i obsługi glukometru. Chory powinien uzyskać wiedzę z zakresu samokontroli cukrzycy przy użyciu glukometru, oceny sprawności glukometru. Nie do przecenienia jest tu rola pielęgniarki, która powinna ocenić czy chory prawidło korzysta z glukometru.
Glukometr jto niewielkie i łatwe w obsłudze urządzenie służące do pomiaru stężenia glukozy we krwi. Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego należy wybierać glukometry przedstawiające jako wynik badania stężenie glukozy w osoczu krwi – nie trzeba wówczas samodzielnie przeliczać wyniku.
Do badania konieczne jest nakłucie skóry, najczęściej bocznych części opuszek palców w celu uzyskania kropli krwi. Krew przenosi się na pole reaktywne suchego paska testowego, gdzie pod wpływem zawartej w niej glukozy dochodzi do reakcji chemicznej
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »