25-04-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osłabienie węchu i smaku jest do pewnego stopnia związane z infekcjami COVID-19, mówią uczeni z University of California w San Diego.
„Biorąc po uwagę nasze badanie, w przypadku doświadczania utraty węchu i smaku, prawdopodobieństwo zakażenia COVID-19 jest 10-krotnie większe niż w przypadku innych przyczyn infekcji. Najczęstszym pierwszym objawem zakażenia COVID-19 pozostaje gorączka, jednak i oraz smaku pojawiają się wraz z innymi bardzo częstymi początkowymi objawami ", mówi dr Carol Yan z UC San Diego Health. „Wiemy, że COVID-19 jest niezwykle zaraźliwym wirusem. Badanie to potwierdza potrzebę uznania osłabienia zapachu i smaku za wczesne oznaki ," dodaje dr Yan.
Uczeni przebadali 1480 pacjentów z objawami grypopodobnymi i obawami dotyczącymi potencjalnej infekcji COVID-19. Część z nich była zarażona . Badanie pokazało wysoką częstość występowania niektórych zaburzeń sensorycznych u pacjentów z COVID-19. Spośród tych, którzy zgłosili osłabienie węchu i smaku, było ono zwykle bardzo silne, a nie łagodne. Jednak tempo odzyskiwania zdolności powonienia i odczuwania smaku było dość wysokie i zachodziło zwykle w ciągu dwóch do czterech tygodni od zakażenia.
Badanie nie tylko wykazało, że wysoka częstość utraty zapachu i smaku jest specyficzna dla zakażenia COVID-19, ale - na szczęście - również, że w przypadku większości ludzi regeneracja sensoryczna była dość szybka", mówi dr Yan. „Wśród pacjentów z COVID-19 z utratą węchu ponad 70 procent zgłosiło poprawę w tym zakresie w czasie badania, a wśród tych, którzy zadeklarowali poprawę, większość została zdiagnozowana niedawno - wyjaśnia Yan.
Powrót prawidłowego działania wspomnianych zmysłów odpowiadał zwykle czasowi powrotu do zdrowia. Jednoczśnie, co ciekawe, odkryto, że pacjenci, którzy zgłosili ból gardła, częściej miel negatywny wynik COVID-19.
Wedłu autorów utrata węchu i smaku powinna być elementem badania przesiewowego, a także stanowić marker do testowania pacjentów z podejrzeniem infekcji SARS-CoV-2.
Inne znane objawy COVID-19 to: gorączka, zmęczenie, kaszel i trudności w oddychaniu. W badaniu przwprowadzonym dr Yan wzięły udział głównie osoby z łagodniejszymi formami COVID-19, które nie wymagały hospitalizacji ani intubacji. Odkrycia wskazują znaczenie rozpoznania wczesnych lub subtelnych objawów zakażenia COVID-19 u osób, które mogą przyczniać się do dalszego przenoszenia wirusa.
Mamy nadzieję, że dzięki tym odkryciom inne instytucje nie tylko wskażą utratę zapachu i smaku jako objaw COVID-19, ale zastosują te informacje do wykrywania wirusa na całym świecie - podkreśla dr Yan.
Wyniki badań opublikowano w .
Na podstawie:
COVID-19 to nowa zakaźna choroba wywoływana przez koronowirusa SARS-Cov-2. Choroba przebiega w bardzo różny sposób - od postaci niemal całkowicie bezobjawowej, do ciężkich przypadków z których część kończy się śmiercią. czytaj dalej »