Strona głównaChorobyKoronawirus: witamina D może mieć wpływ na śmiertelność z powodu COVID-19

Koronawirus: witamina D może mieć wpływ na śmiertelność z powodu COVID-19

Jak się wydaje, poziom witaminy D odgrywa ważną rolę w śmiertelności z powodu COVID-19. Pacjenci z ciężkim jej niedoborem są dwa razy bardziej narażeni na poważne komplikacje w wyniku choroby.
Witamina D może mieć wpływ na śmiertelność z powodu COVID-19
Po przeanalizowaniu danych z całego świata dotyczących pandemii (COVID-19), naukowcy odkryli silną korelację między znaczącym niedoborem witaminy D i wskaźnikami śmiertelności.

Międzynarodowy zespół medyków, którym zarządzają uczeni z Northwestern University, odnotował, że pacjenci z krajów o wysokim współczynniku umieralności na COVID-19, takich jak Włochy, Hiszpania i Wielka Brytania, mieli niższy poziom witaminy D w porównaniu z pacjentami z krajów, gdzie COVID-19 okazał się mniej śmietelny.

To oczywiście nie oznacza, że każdy powinien suplementować się witaminą D, bez wiedzy na temat jej ilości w swoim organizmie, zaznaczają autorzy. Potrzebne są dalsze badania w tej kwestii.

Medycy postanowili przeanalizować poziomy witaminy D u pacjentów po dostrzeżeniu niewyjaśnionych różnic w śmiertelności COVID-19 w poszczególnych krajach. Niektórzy ludzie sądzili, że wynikają one z odmiennej jakości opieki zdrowotnej, rozkładu wieku w populacji, odsetka wykonanych testów, etc. Analizy nie potwierdziły jednak, że któryś z tych czynników rzeczywiście za to odpowiada. „System opieki zdrowotnej w północnych Włoszech jest jednym z najlepszych na świecie. Różnice w śmiertelności jednak istnieją nawet, jeśli spogląda się na tę samą grupę wiekową. I chociaż ograniczenia w testowaniu rzeczywiście są odmienne, różnice w śmiertelności wciąż istnieją", mówi dr Vadim Backman, główny badacz. Dostrzeżono zaś istotne korelacje wskaźników śmietelności z poziomem witaminy D, dodaje Backman.

Kiedy przejrzano dane pacjentów z całego świata, odkryto silną korelację między poziomem a tzw. burzą cytokin, silnym spowodowanym nadaktywnym układem odpornościowym. Okazało się też, że istnieje związek pomiedzy dawką witaminy D i śmiertelnością.
Burza cytokin może poważnie uszkodzić płuca i skutkować zespołem ostrej niewydolności oddechowej i śmierci pacjentów. Wydaje się, że to zabija większość pacjentów z COVID-19, a nie zniszczenie płuc przez samego wirusa. Są to powikłania wynikające z niewłaściwie skierowanego działania ze strony układu odpornościowego - wyjaśnia Ali Daneshkhah, współautor badania.
Być może zatem witamina D odgrywa tu ważną rolę. Witamina D nie tylko wzmacnia nasz układ odpornościowy, ale też zapobiega groźnej nadaktywności naszego układu odpornościowego. Oznacza to, że odpowiedni poziom witaminy D może chronić pacjentów przed poważnymi powikłaniami, w tym przed zgonem z powodu COVID-19, uważają autorzy.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Koronawirus / COVID-19 [fot. Gerd Altmann from Pixabay]

Koronawirus / COVID-19 - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

COVID-19 to nowa zakaźna choroba wywoływana przez koronowirusa SARS-Cov-2. Choroba przebiega w bardzo różny sposób - od postaci niemal całkowicie bezobjawowej, do ciężkich przypadków z których część kończy się śmiercią. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • EWST.pl
  • Hospicja.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy