04-02-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kurkuma, przyprawa zdobywająca w Polsce coraz większą popularność, może zmniejszyć poziom stanów zapalnych w organizmie, co pozwala na osłabienie ryzyka chorób serca.
Stany zapalne odgrywają rolę w wielu chorobach, począwszy od chorób serca, po nowotwory i bóle stawów. Podczas ośmiotygodniowego badania, którego wyniki opublikowano w „Clinical Nutrition" naukowcy odkryli znaczące zmniejszenie objawów zapalnych, takich jak białka C-reaktywnego i innych markerów krwi pod wpływem działania kurkuminy, składnika .
jest aktywnym składnikiem przyprawy, która ma długą historię kulinarnych i leczniczych zastosowań w krajach Azji. Teraz wiadomo, że jej prozdrowotne działanie ma związek jej właściwościami przeciwutleniającymi i przeciwzapalnymi, mówią uczeni z Uniwersytetu Medycznego Mashhad w Iranie.
Dotychczas przeprowadzono wiele badań dotyczących efektów stosowania kurkumy na zwierzętach, ale wykonano relatywnie mało testów z udziałem ludzi. W ramach nowego przedsięwzięcia uczeni sprawdzili, czy dość krótkotrwałe używanie suplementu z kurkuminą może zmniejszyć poziom stanów zapalnych u osób z , tj. stanem obejmującym czynniki .
Jednej grupie spośród 117 pacjentów codziennie przez osiem tygodni podawano tabletki z zawartością jednego grama kurkuminy, drugą grupę natomiast poproszono o zażywanie podobnie wyglądających pigułek bez zawartości wspomnianego związku.
Na początku, a także na końcu badania jego autorzy zmierzyli poziomy trzech markerów stanów zapalnych we krwi, w tym białka C-reaktywnego, które wiąże się z ryzykiem chorób serca.
Okazało się, że u osób, które zażywały kurkuminę, poprawił się poziom wszystkich trzech markerów biologicznych we krwi, jak również zmniejszeniu uległo stężenie cukru we krwi na czczo oraz hemoglobiny A1c odzwierciedlającej średnie stężenie glukozy we krwi w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy.
Grupa porównawcza miała wyższy poziom glukozy i jednego z markerów zapalenia, bez zmian pozostawała ilość dwóch kolejnych markerów.
Uczeni mają nadzieję, że ich wyniki przełożą się na opracowanie skuteczniejszego postępowania w zakresie zmniejszania stanów zapalnych. Jak podkreślają, kurkumina jest bardzo bezpiecznym, naturalnym składnikiem i nie wywołuje poważnych niepożądanych efektów nawet, gdy jest zażywana w dużych dawkach.