25-05-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera przez osoby starsze.
Dostarczanie sobie większej ilości może sprzyjać ochronie przed , wynika z badań przeprowadzonych przez uczonych z University of Illinois.
Autorzy przyjrzeli się 40 zdrowym psychicznie osobom w wieku 65 - 75 lat, które miały wariant genu APOE e4 związany z ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera w starszym wieku.
Ci, którzy spożywali większe ilości kwasów tłuszczowych EPA i DHA, lepiej wypadali w badaniach oceniających zdolność przełączania się między zadaniami wymagającymi wysiłku intelektualnego, czyli elastyczność poznawczą. Poza tym odznaczali się także większym przednim zakrętem kory obręczy, części mózgu odpowiedzialnej za elastyczność umysłową.
Wyniki sugerują, że spożywanie kwasów DHA i EPA może poprawić elastyczność umysłową poprzez zwiększenie wielkości przedniego zakrętu kory obręczy, mówią autorzy.
- Najnowsze badania sugerują, że istnieje silny związek między niedoborami żywieniowymi i częstością występowania oraz chorobami neurodegardacyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera - wyjaśnia prof. Aron Barbey University of Illinois.
- Nasze odkrycia przydają kolejnych dowodów na to, że optymalne odżywianie pozwala zachować , spowolnić postęp i zmniejszyć częstość występowania wyniszczających chorób starzejących się populacji - wskazuje prof. Barbey.
Autorzy badań dodają, że potrzeba dalszych testów, by sprawdzić, czy DHA i EPA rzeczywiście zapobiega chorobie Alzheimera.
Wyniki opublikowano w magazynie Frontiers in Ageing Neuroscience
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »