04-10-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Listerioza, bakteryjna choroba zakaźna wywoływana przez Listerie monocytogenes, częściej jest śmiertelna niż zatrucia pokarmowe powodowane innymi bakteriami. Poniżej dziesięć sposobów na zmniejszenie ryzyka zakażenia.
Listerioza może spowodować uszkodzenie mózgu, a nawet śmierć. Choroba jest spowodowana spożyciem jedzenia zakażonego bakterią. Bakteria Listeria monocytogenes znajduje się w glebie, roślinności, wodzie, ściekach i odchodach zwierząt oraz ludzi.
ObjawyObjawy zakażenia są często bardziej dotkliwe niż inne formy zatrucia pokarmowego i mogą obejmować: nudności, wymioty, skurcze, biegunka, bóle głowy, zaparcia oraz utrzymującą się gorączkę. Jeśli zakażenie rozprzestrzeni się na układ nerwowy, mogą pojawić się również silne bóle głowy, sztywność karku, utrata równowagi, drgawki. Objawy pojawiają się zazwyczaj w ciągu dwóch do 30 dni po spożyciu skażonej żywności, ale okres ich wystąpienia może się przedłużyć nawet do trzech miesięcy.
20 do 30 procent zachorowań na listeriozę spowodowanych przez skażoną żywność może być śmiertelnych, wynika z danych Health Canada.
Najbardziej zagrożeni są ludzie w podeszłym wieku, kobiety w ciąży, noworodki i osoby z osłabionym układem immunologicznym, np. pacjenci po chemioterapii lub po przeszczepach narządów.
Jak się uchronić przed listeriozą
Można zmniejszyć ryzyko listeriozy (jak również innych chorób wywołanych zjedzeniem zakażonej żywności), przestrzegając 10 poniższych wskazówek:
- należy czytać etykiety i instrukcje dotyczące przygotowywania posiłków oraz przechowywania i ich przestrzegać;
- po kontakcie z żywnością, zwłaszcza surową, np. mięsem i rybami, należy dokładnie umyć i zdezynfekować wszystkie powierzchnie wykorzystywane do przygotowywania posiłków;
- aby uniknąć zakażenia, konieczne jest umycie noży, desek do krojenia i sprzętu używanego w czasie przygotowania posiłku przed ponownym użyciem;
- trzeba dokładnie umyć warzywa i owoce przed ich zjedzeniem;
- należy przechowywać w lodówce lub zamrozić łatwo psującą żywność, a przygotowane posiłki umieścić w niej w ciągu dwóch godzin od zakupu lub przyrządzenia;
- żywność powinna być rozmrażana w lodówce, zimnej wodzie lub kuchence mikrofalowej, nigdy zaś w temperaturze pokojowej;
- należy przechowywać resztki maksymalnie przez cztery dni i podgrzać je do temperatury wewnętrznej 74 ° C przed spożyciem;
- warto sprawdzić temperaturę w lodówce przy pomocy termometru, aby upewnić się, że wynosi ona 4 ° C lub mniej. Wraz ze wzrostem temperatury przechowywania żywności, zwiększa się ilość bakterii;
- należy często myć i dezynfekować lodówkę;
- unikać określonych rodzajów żywności lub mocno je podgrzewać w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania;
W przeciwieństwie do większości bakterii Listeria może przetrwać i rozwijać się na żywności przechowywanej w lodówce, ale może być zniszczona za pomocą odpowiednich technik gotowania. Niestety jedzenie zakażone Listerią ma wygląd, zapach i smak zdrowego pożywienia.
Jedzenie, na które należy uważać
Hot dogi powinny być przygotowywane w wysokiej temperaturze. Pewne ryzyko może nieść za sobą spożywanie niesuszonych kiełbas, pomocne będzie także ich gotowanie. Poza tym za wyższe prawdopodobieństwo listeriozy mogą odpowiadać:
- sery, takie jak feta, ser kozi, Brie, Camembert i niebieskie sery, jeśli są zrobione z niepasteryzowanego mleka;
- przechowywane w lodówkach pasztety
- przechowywane w lodówkach wędzone owoce morza i ryby;
- surowe lub niedogotowane mięso, drób i ryby.