Zaskoczyła nas świadomość, że zmiany w naszym metabolizmie spowodowane przez cukry w diecie wpłynęły na poziom ryzyka raka. Obecnie badamy, jakie inne składniki diety mogą oddziaływać na zagrożenie nowotworem. Modyfikacja diety jest jedną z najłatwiejszych strategii profilaktycznych, która może potencjalnie zaoszczędzić wiele cierpienia i pieniędzy - mówi dr Custodia García.
Tagi: rak trzustki, rak jelita grubego, rak, otyłość, cukrzyca, cukier
Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »
Rak jelita grubego - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Słodziki to dobry wybór – nie zwiększają głodu i pomagają obniżyć poziom glukozy
U diabetyków chorujących na COVID-19 trzeba uważnie kontrolować poziom glukozy
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.