06-02-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Mężczyźni, którzy zażywają duże dawki witaminy C, mogą mieć dwukrotnie ryzyko kamieni nerkowych niż pozostali panowie.
Naukowcy sądzą, że duże ilości witaminy C mogą zwiększać ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych, ponieważ organizm rozkłada ją do szczawianów, składnika kamieni.
W badaniu uczonych z Karolinska Institute wzięło udział 23 tysiące mężczyzn w wieku 45 - 79 lat. U uczestników nie zdiagnozowano przed przystąpieniem do testów.
Dostosowawszy statystyki biorąc pod uwagę czynniki takie jak wiek, poziom wykształcenia i waga ciała, naukowcy odkryli, że u osób, które zażywały wysokie dawki suplementów z witaminą C, stwierdzono zwiększone o 1,7 do 2,2 ryzyko kamieni nerkowych.
Podobnej zależności nie zanotowano u kobiet.
Autorzy badań zaznaczają, że odkryty związek nie musi mieć charakteru przyczynowo-skutkowego i podkreślają, że zwiększone ryzyko kamieni nerkowych dotyczy jedynie zwiększonych dawek witaminy C. Przypominają też, że przeciętny mężczyzna potrzebuje jej 90 miligramów dziennie, a kobieta - 75 mg. jest ważna dla tworzenia i naprawy tkanki łącznej, skóry oraz kości. Pomaga również w przyswajaniu . Dobrymi jej źródłami są: czerwona papryka, papaja, i owoce cytrusowe.
Kamienie nerkowe mogą być wywoływane dietą bogatą w białko zwierzęce, sód, cukry rafinowane, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy i napoje typu cola. Niskie spożycie płynów również może zintensyfikować powstawanie kamienia.
Kamienie nerkowe to małe złogi, które mogą boleśnie blokować drogi moczowe. Objawy kamienicy obejmują:
silny ból w pachwinie lub okolicy narządów płciowych i po wewnętrznej stronie ud
nagłe parcie na pęcherz
pocenie się
niepokój
nudności
wymioty
krew w moczu
Wyniki badań opublikowano w magazynie JAMA Internal Medicine.