26-02-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby cechuje się gromadzeniem się tłuszczu w tym organie i wiąże się z otyłością, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem i zaburzeniami lipidowymi. Nieleczona choroba może prowadzić do marskości wątroby, a więc i zagrażających życiu konsekwencji. Przyczyny problemu obejmują zarówno niezdrowy styl życia, czyli jedzenie zbyt dużej ilości tłustych i bogatych w cukier potraw oraz braku ruchu, jak i czynniki genetyczne.
W Niemieckim Instytucie Żywienia Człowieka Potsdam-Rehbruecke (DIfE) zaobserwowano pozytywny wpływ na zawartość tłuszczu w wątrobie. - Wyniki dają nam teraz lepszy wgląd w to, jak działa dieta wysokobiałkowa - mówi dr Olga Ramich z DIfE.
Dieta wysokobiałkowa bardziej skuteczna niż niskobiałkowa
Sprawdzono, w jaki sposób zawartość białka w diecie wpływa na ilość w wątrobie u ludzi cierpiących na i z niealkoholową stłuszczoną . Przez trzy tygodnie kilkunastu pacjentów jadło dania z niską lub wysoką ilością białka. Następnie przeprowadzono u nich operację leczenia otyłości i pobrano próbki wątroby.
Jak się okazało, dieta wysokobiałkowa o obniżonej kaloryczności zmniejszyła tłuszcz w wątrobie skuteczniej niż niskobiałkowy sposób odżywiania się o takiej samej kaloryczności; ten pierwszy jadłospis zmniejszył zawartość tłuszczu w wątrobie o około 40 procent, ten drugi zaś nie przekładał się na żadne zmiany. Uczestnicy badania w obu grupach stracili łącznie około pięciu kilogramów. - Jeśli wyniki zostaną potwierdzone, zalecenia zwiększonego spożycia białka w diecie niskotłuszczowej być medyczną poradą w leczeniu stłuszczenia wątroby - mówi Andreas Pfeiffer z DIfE.
Mechanizmy wchłaniania tłuszczu
Dobre efekty diety wysokobiałkowej może wynikać głównie z hamowania procesów pobierania, magazynowania i syntezy tłuszczu. Geny za nie odpowiedzialne były mniej aktywne przy stosowaniu wysokobiałkowego menu w porównaniu do niskobiałkowego.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »