28-03-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby z niedoborem witaminy D mogą być znacznie bardziej narażone na rozwój cukrzycy, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Mniej witaminy D w organizmie to wyższe zagrożenie rozwoju cukrzycy, ostrzegają medycy.
Naukowcy przebadali ponad dziewięćset zdrowych osób dorosłych w średnim 74 lata bez oznak stanu przedcukrzycowego lub cukrzycy. Uczestników monitorowano przez ponad dekadę i w tym czasie mierzono poziom witaminy D we krwi wraz z glikemią na czczo i wykonywano doustny test tolerancji glukozy.
Okazało się, że uczestnicy z poziomem 25-hydroksywitaminy D we krwi powyżej 30 ng / ml cechowali się jedną trzecią ryzyka względem ogółu, a ci z poziomem powyżej 50 ng / ml jedną piątą ryzyka, wskazują badacze.
Już wcześniej łączono niedobór z wyższym ryzykiem cukrzycy. Potrzebne są dalsze badania nad tym, czy wysoki poziom 25-hydroksywitaminy D może zapobiegać cukrzycy typu 2 lub przejściu ze stanu przedcukrzycowego do cukrzycy, zaznaczają uczeni.
Dotychczas odkryto, że witamina D i (w którego wchłanianiu witamina D pomaga) razem zmniejsza ryzyko raka okrężnicy. Ponadto ustalono, że wyższa ilość dawki witaminy D ma związek z niższym zagrożeniem rakiem piersi, płuc i pęcherza.
Obecnie zalecana średnia dzienna ilość witaminy D wynosi 600 IU (jednostek międzynarodowych) dla osób w wieku od 1 do 70 lat (mniej dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią) i 800 IU dla osób powyżej 70 roku życia, według National Institutes of Health. Wyższe dzienne ilości witaminy D są ogólnie uważane za bezpieczne, ale poziomy w surowicy krwi przekraczające 125 ng / ml zostały powiązane z niepożądanymi skutkami ubocznymi, takimi jak nudności, zaparcia, utrata masy ciała, problemy z rytmem pracy serca i uszkodzenie nerek.
Aby osiągnąć ilość 25-hydroksywitaminy D na poziomie 30 ng / ml, trzeba codziennie zażywać suplementy z 3000 do 5000 IU tej witaminy. Potrzeba ich mniej, jeśli codziennie spędza się na świeżym powietrzu przynajmniej 15 minut.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »