23-02-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nielakoholowe stłuszczenie wątroby to jeden z najpowszehcniejszych przewlekłych problemów z wątrobą na świecie. Teksańscy uczeni odkryli, że pomocny w jej kontrolowaniu może być związek naturalnie występujący w roślinach.
(non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) można kontrolować za pomocą indolu, naturalnego związku występującego w bakteriach jelitowych oraz w warzywach krzyżowych, takich jak kapusta, jarmuż, kalafior i brukselka, mówią eksperci z Texas A&M AgriLife Research.
NAFLD występuje, gdy wątroba z powodu nadmiaru w niej nie może efektywnie wypełniać swoich funkcji. Jej przyczyną są różne czynniki, w tym najczęściej wynika z niezdrowego odżywiania, obfitującego w tłuszcze nasycone. Jeśli dolegliwość pozostaje nieleczona, może prowadzić do zagrażającej życiu choroby wątroby, w tym marskości lub .
Statystyki pokazują, że tego rodzaju stłuszczenie wątroby występuje od 7 do 10 razy częściej u osób z otyłością niż u pozostałych ludzi. Ponadto otyłość powoduje stan zapalny w organizmie, którego przyczyną określone rodzaje białych krwinek walczące z infekcjami. z kolei zaostrza uszkodzenie wątroby.
Bakterie jelitowe również mogą tu mieć pozytywny lub negatywny wpływ. Wytwarzają one wiele różnych związków, w tym indol. To produkt aminokwasu tryptofanu, który - jak się okazuje - może mieć profilaktyczne i lecznicze efekty u osób z NAFLD. Według ekspertów indol może też oddziaływać przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
W ramach nowych badań postanowiono sprawdzić wpływ indolu na osoby ze stłuszczoną wątrobą. Jak ustalono, ludzie o wyższym BMI mają zwykle niższe ilości indolu we krwi. U osób otyłych zaś klinicznie wskaźnik ten był znacząco niższy niż u osób szczupłych. Co więcej, w przypadku ludzi z niższymi poziomami indolu odnotowywano również nasilone odkładanie tłuszczu w wątrobie.
Przeprowadzono też testy na zwierzętach, które karmiono dietą o niskiej lub wysokiej zawartości tłuszczu. Ustalono, że u zwierząt z wyższym poziomem indolu znacząco zmniejszyło się nagromadzanie tłuszczu i stan zapalny wątroby.
Uczeni sądzą, że ich odkrycia pomogą w opracowaniu skuteczniejszych metod zapobiegania i leczenia stłuszczenia wątroby.
Wyniki badań są dostepne w czasopiśmie Hepatology.
Na podstawie: