Strona głównaChorobyNielakoholowe stłuszczenie wątroby - pomocny naturalny związek z roślin

Nielakoholowe stłuszczenie wątroby - pomocny naturalny związek z roślin

Nielakoholowe stłuszczenie wątroby to jeden z najpowszehcniejszych przewlekłych problemów z wątrobą na świecie. Teksańscy uczeni odkryli, że pomocny w jej kontrolowaniu może być związek naturalnie występujący w roślinach.
Nielakoholowe stłuszczenie wątroby - pomocny naturalny związek z roślin [fot. birgl Pixabay]
(non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) można kontrolować za pomocą indolu, naturalnego związku występującego w bakteriach jelitowych oraz w warzywach krzyżowych, takich jak kapusta, jarmuż, kalafior i brukselka, mówią eksperci z Texas A&M AgriLife Research.

NAFLD występuje, gdy wątroba z powodu nadmiaru w niej nie może efektywnie wypełniać swoich funkcji. Jej przyczyną są różne czynniki, w tym najczęściej wynika z niezdrowego odżywiania, obfitującego w tłuszcze nasycone. Jeśli dolegliwość pozostaje nieleczona, może prowadzić do zagrażającej życiu choroby wątroby, w tym marskości lub .

Statystyki pokazują, że tego rodzaju stłuszczenie wątroby występuje od 7 do 10 razy częściej u osób z otyłością niż u pozostałych ludzi. Ponadto otyłość powoduje stan zapalny w organizmie, którego przyczyną określone rodzaje białych krwinek walczące z infekcjami. z kolei zaostrza uszkodzenie wątroby.

Bakterie jelitowe również mogą tu mieć pozytywny lub negatywny wpływ. Wytwarzają one wiele różnych związków, w tym indol. To produkt aminokwasu tryptofanu, który - jak się okazuje - może mieć profilaktyczne i lecznicze efekty u osób z NAFLD. Według ekspertów indol może też oddziaływać przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

W ramach nowych badań postanowiono sprawdzić wpływ indolu na osoby ze stłuszczoną wątrobą. Jak ustalono, ludzie o wyższym BMI mają zwykle niższe ilości indolu we krwi. U osób otyłych zaś klinicznie wskaźnik ten był znacząco niższy niż u osób szczupłych. Co więcej, w przypadku ludzi z niższymi poziomami indolu odnotowywano również nasilone odkładanie tłuszczu w wątrobie.

Przeprowadzono też testy na zwierzętach, które karmiono dietą o niskiej lub wysokiej zawartości tłuszczu. Ustalono, że u zwierząt z wyższym poziomem indolu znacząco zmniejszyło się nagromadzanie tłuszczu i stan zapalny wątroby.

Uczeni sądzą, że ich odkrycia pomogą w opracowaniu skuteczniejszych metod zapobiegania i leczenia stłuszczenia wątroby.
Wyniki badań są dostepne w czasopiśmie Hepatology.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • Umierać po ludzku
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy