24-04-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Szacuje się, że 70 procent ludzi dorosłych cechuje się nietolerancją laktozę. Występuje ona, gdy organizm nie wytwarza dostatecznej ilości enzymu o nazwie laktaza potrzebnego do strawienia laktozy, czyli cukru mlekowego.
Objawy to:
- Wzdęcia
- Gazy
- Nudności
- Biegunka
- Skurcze brzucha
Jedynym sposobem, aby dowiedzieć się, czy danej osoby dotyczy nietolerancja laktozy, jest przeprowadzenie odpowiednich testów.
Około 30 do 40 procent osób z laktozy doświadcza nieprzyjemnych objawów już po wypiciu szklanki mleka. U niektórych jednak symptomy nie pojawiają się, gdy dostarczają sobie mleko z innymi produktami, np. z ciastkami.
Być może warto dostarczać sobie niewielką część nabiału dziennie, powoli zwiększając dawkę, aby budować tolerancję na ten składnik. Należy pamiętać, że ser zawiera mniej laktozy niż mleko.
Poza tym poleca się jogurty. Około 70 do 80 procent osób z nietolerancją laktozy może bezpiecznie jeść jogurt. Szczególnie rekomendowane są wersje light czy serów. Tłuszcz spowalnia opróżnianie żołądka, a ponieważ trawienie laktozy odbywa się w jelicie cienkim, potrzeba, by pożyteczne organizmy dostały się tam tak szybko, jak to możliwe.
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »