15-02-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nietolerancja laktozy to rodzaj nietolerancji pokarmowej spowodowanej niedostatecznym trawieniem laktozy, dwucukru znajdującego się w określonych pokarmach mlecznych. Zmaganie się z nią nie oznacza jednak, że na zawsze trzeba porzucić ulubione dietetyczne produkty.
Warto poznać podstawowe fakty na temat laktozy.
1. Nietolerancja laktozy nie jest tak powszechna, jak się myśli.
Jak wynika z badań, średnio jedna na dziesięć osób dorosłych doświadcza nietolerancji laktozy, ale dane te obejmują także autodiagnozę, więc mogą być nieadekwatne. Jeśli zmagasz się z takimi dolegliwościami, jak wzdęcia, biegunka, gazy, zgłoś się do lekarza, żeby uzyskać odpowiednie rozpoznanie.
2. Nie trzeba porzucać wszelkiego nabiału.
Nietolerancja laktozy nie oznacza, że koniecznie trzeba wyrzucić z menu bogaty w składniki odżywcze nabiał. Oczywiście należy ograniczyć produkty tego rodzaju, ale wielu ekspertów pozostaje zgodnych, że nie warto całkowicie usuwać ich z .
3. Warto poszukać odpowiednich produktów.
Produkty nabiałowe różnią się miedzy sobą m. in. zawartością laktozy właśnie. Można wiec spróbować wybierać te niskotłuszczowe o jej niewielkiej ilości laktozy i mieszać je z innym artykułami. Warto wypróbować dołączyć do diety ser i .
4. Szczególnie polecane: mleko bez laktozy.
bez laktozy wciąż stanowi produkt nabiałowy i jest bardzo potrzebne organizmowi jako źródło wapnia i .
5. Jak robić zakupy.
Trzeba pamiętać, że laktoza może być obecna nie tylko w klasycznych produktach nabiałowych, warto więc czytać etykiety produktów, by móc ocenić ilość przyjmowania tego dwucukru z zakupionych przez siebie artykułów. Laktoza może być obecna m. in. w pieczywie, płatkach śniadaniowych, słodyczach, margarynie, mielonkach mięsnych.