17-10-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ryby powinny być stałym elementem naszej diety. Są bogatym źródeł wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, minerałów i witamin. Jednak surowe, wędzone i peklowane produkty rybne nierzadko zawierają zarazki chorobotwórcze, zwłaszcza listerię.
Jedzenie skażonej żywności może skutkować zachorowaniem na . W 2018 roku do Instytutu Roberta Kocha zgłoszono 701 przypadków ciężkiej listeriozy inwazyjnej. Większość takich przypadków choroby miało ciężki przebieg i wiązało się m. in. z zatruciem krwi, zapaleniem opon mózgowych lub - w przypadku kobiet oczekujących dziecka - poronieniami. 5 proc. spośród wspomnianych pacjentów zmarło. Szczególnie zagrożone są osoby starsze, osoby z osłabioną odpornością, kobiety w ciąży i noworodki.
Listeria może się znaleźć w wielu różnych produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Ryby wędzone na zimno lub na gorąco są często zanieczyszczone i dlatego sądzi się, że mogą przenosić tę chorobę. Podobnie może być z innymi produktami rybnymi i jedzonymi na surowo, takimi jak sushi, sashimi i ostrygi lub produktami peklowanymi. - Kobiety w ciąży, osoby starsze lub osoby z osłabioną odpornością powinny jeść tylko ryby lub owoce morza, które zostały dokładnie podgrzane - mówi prof. Andreas Hensel, współautor badań.
Nie wszystkie bakterie Listeria powodują choroby. Głównie gatunek Listeria monocytogenes stanowi istotną przyczyną infekcji u ludzi. Infekcje w czasie ciąży mogą prowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu, porodu martwego dziecka lub urodzenia chorego dziecka. Co więcej, listerioza rozwija się przede wszystkim u osób, których układ odpornościowy jest osłabiony z powodu starszego wieku, wcześniejszych schorzeń lub przyjmowania okreśonych leków. Chorzy czesto cierpią na zakażenie krwi, zapalenie mózgu czy zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, a także np. na zapalenie wsierdzia lub bakteryjne zapalenie stawów. Listerioza cechuje się stosunkowo wysoką śmiertelnością w grupach podwyższonego ryzyka. U osób w pełni zdrowych infekcja może prowadzić do zapalenia przewodu pokarmowego i gorączki, przy czym choroba ma na ogół łagodny przebieg.
Bakteria L. monocytogenes jest szeroko rozpowszechniona w środowisku i może się znaleźć w wielu produktach spożywczych, przykładowo, w mięsie mielonym, potrawach z surowego mięsa, surowej kiełbasie, , etc. Co więcej, wiele innych gotowych do spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, które nie są poddawane dalszej obróbce bakteriobójczej, może również zawierać L. monocytogenes, np. sery czy sałatki.
Jak radzą eksperci, osoby, u których występuje zwiększone ryzyko rozwoju listeriozy, nie powinny unikać , ale jeść tylko ryby lub owoce morza, które zostały ugotowane. Listerię można niezawodnie zabić, podgrzewając żywność do temperatury wewnętrznej 70 ° C przez co najmniej dwie minuty.
Na podstawie: