Strona głównaChorobyNiewydolność serca - pacjentom pomaga jedzenie większych ilości białka

Niewydolność serca - pacjentom pomaga jedzenie większych ilości białka

Ludzie, którzy doświadczyli niewydolności serca, mogą liczyć na lepsze zdrowie, jeśli zastosują dietę zawierającą większe ilości białka.
Niewydolność serca - pacjentom pomaga jedzenie większych ilości białka [Fot. yodiyim - Fotolia.com]
Uczeni z University Medical Centre Groningen odkryli, pacjenci z , którzy jedzą więcej białka, żyją dłużej.

Dotychczas niewiele wiadomo było na temat wpływu niskiego i wysokiego spożycia białka u pacjentów z niewydolnością serca, stanu, którego ryzyko zwiększa się wraz z wiekiem: szacuje się, że około jeden na dziesięciu 70-latków może go doświadczyć. Teraz ustalono, że może pomóc żyć dłużej ludziom zmagającym się z tym schorzeniem.

Niewydolność serca to poważny stan, w którym serce nie pompuje dostatecznej ilości krwi, więc nie dostarcza ona organizmowi wystarczającej dawki tlenu i substancji odżywczych, aby mógł normalnie funkcjonować.

Uczeni przeanalizowali związek między poziomem jedzenia białka a ryzykiem śmierci u ponad 2 tys. pacjentów z niewydolnością serca. Średni wiek chorych wynosił 68 lat. Dzienną dawkę białka oszacowano na podstawie wydalania mocznika w moczu, biorąc też pod uwagę kreatyninę w moczu i wskaźnik masy ciała (). Pacjentów podzielono na cztery grupy w zależności od ilości spożywanego białka, a następnie oceniano związek poziomu białka w diecie z prawdopodobieństwem śmierci w badanym okresie.

Ilość białka w codziennej diecie wyniosła od czterdziestu do ponad siedemdziesięciu gramów bialka. W 21-miesięcznym okresie monitorowania pacjentów zmarło 31 proc. pacjentów na diecie o najniższej dawce tego składnika i do 18 proc. chorych o najwyższym jego spożyciu.

Po uwzględnieniu innych czynników stanu zdrowia, takich jak wiek czy poziom funkcjonowania nerek, obliczono, że niskie dawki białka w menu oznaczają o 46 proc. wyższe zagrożenie śmiercią w monitorowanym okresie w porównaniu do najwyższych dawek tych substancji odżywczych.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X