05-06-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pacjenci z niewydolnością serca powinni stosować dietę bogatą w błonnik. Jak wynika z badań, zdrowe jelita mogą zmniejszyć ryzyko śmierci lub konieczność przeszczepu serca.
Jak dowiadujemy się z badań norweskich medyków ze szpitala uniwersyteckiego w Oslo przedstawionych podczas kongresu naukowego Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, dieta może mieć istotny wpływ na stan serca, także u pacjentów z niewydolnością tego narządu.
Uczeni przeanalizowali stan mikroflory jelitowej u ponad 80 pacjentów zmagających się z niewydolnością serca oraz u ponad 250 osób zdrowych. Analiza wykazała, że pacjenci z chorobami serca odznaczali się mniej różnorodnym mikrobiomem jelitowym niż ludzie zdrowi. U tych pierwszych odnotowano istotnie mniej bakterii typu Firmicutes i Bacteroidetes, szczególnie, gdy niewydolność miała charakter niedokrwienny.
Z badań wynika, że znaczna część naszego mikrobiomu składa się z tych dwóch typów bakterii - zaburzenia w ich poziomie z kolei mają zwiazek z otyłością i rozwojem różnych chorób.
Ustalono też, że spożycie błonnika miało związek z większą różnorodnością składu mikroflory i większą ilością bakterii Firmicutes. To zaś przekładało się na poprawę zdrowia oraz osłabienie ryzyka śmierci i konieczności przeszczepu serca.
Warto pamiętać, że bogatym źródłem są: chleb razowy, otręby, marchw, , groch, fasola biała, fasola czerwona, , maliny, kapusta, brukselka, cebula.
Dotychczasowe badania pokazały, że zawierająca większe ilości błonnika dieta ma pozytywny wpływ na działanie . Teraz doprecyzowano, że może być pomocna przy - chorobie, która rozwija się, kiedy serce nie jest dostatecznie silne i elastyczne, by pompować odpowiednia ilość krwi dla zaspokojenia potrzeb organizmu, o zagraża funkcjom głównych narządów.