22-12-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zmniejszenie ilości soli w diecie pozwala na ograniczenie częstotliwości ataków bólu głowy.
to jedna z najpowszechniejszych dolegliwości. Gdy jest intensywny, znacznie przeszkadza, albo wręcz uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Zazwyczaj pomagają popularne , ale można osłabić takie ataki dzięki ograniczeniu soli w jadłospisie.
Jak czytamy na łamach British Medical Journal, zmniejszenie sodu w diecie jest nowym podejściem do osłabiania bólów głowy.
Uczeni z Johns Hopkins University w Baltimore zaprosili do badań 390 osób. Uczestnicy stosowali dietę, która polegała na codziennym zmniejszeniu przyjmowanych wcześniej 8 gramów do 4-6 gramów tej przyprawy.
Zmniejszone spożycie sodu wiązało się z istotnie niższym ryzykiem bólu głowy, stwierdzili naukowcy. Osoby, które zmniejszyły ilość przyjmowanej soli o połowę, odnotowały redukcję ataków bólów głowy aż o 31 procent.
Co ciekawe, inne elementy diety nie miały wpływu na częstotliwość bólów głowy. Poza tym odkryto, że dzięki ograniczeniu soli bóle głowy były zmniejszone zarówno u uczestników z nadciśnieniem, jak i tych z prawidłowym ciśnieniem tętniczym.
Skąd taki efekt? Uważa się, że zredukowanie soli zmniejsza różnicę między maksymalną a minimalną wartością ciśnienia, a to może wpływać na zmniejszenie częstotliwości odczuwania bólu głowy.
- Zamiast sięgać po lek, powinniśmy zastanowić się, co jest przyczyną naszych problemów zdrowotnych, mówią eksperci. Jeśli możliwe jest osłabienie bólów dzięki mniejszej ilości soli, możliwe jest ograniczenie miesięcznej liczby zażywanych leków, dodają.
Na bóle głowy skarży się aż 70 procent Polaków. Dolegliwości te mogą być spowodowane przez szereg przyczyn - fizycznych, chemicznych, psychicznych, bakteriologicznych, neurologicznych. Ich zidentyfikowanie jest jednak bardzo istotne ze względu na podjęcie odpowiedniego leczenia. czytaj dalej »