06-10-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dodawanie do diety oliwy z oliwek może zmniejszyć ryzyko raka piersi o kilkadziesiąt procent.
Jak wykazały już rozliczne badania, ma silne właściwości profilaktyczne przed chorobami serca i rozmaitymi nowotworami. Teraz wykazano, że szczególnie jeden z jej elementów, oliwa z oliwek, jest wyjatkowo pomocny w ochronie przed rakiem piersi. Regularne stosowanie tego produktu może obniżyć ryzyko wspomnianego raka o 68 procent.
Badacze przeanalizowali dane zebrane od ponad 4tysiace kobiet, które stosowały jednen z trzech sposobów odżywiania się: dietę śródziemnomorską z dodatkiem 30 gramów dziennie (15 g orzechów włoskich, 7,5 g orzechów laskowych oraz 7,5 g migdałów); dietę śródziemnomorską z dodatkiem (jednego litra na tydzień na gospodarstwo domowe) lub dietę kontrolną (w której jedynym ograniczeniem było unikanie nadmiaru tłuszczu). Okazało się, że tylko druga z wymienionych diet, tj. ta z dodatkiem oliwy z oliwek, pozwala istotnie zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka sutka.
Uzyskane wyniki, mówią autorzy, sugerują, że dieta śródziemnomorska wzbogacona oliwą z oliwek w istocie może wywierać korzystny wpływ w zakresie prewencji . Podkreślają jednocześnie, że wyniki te muszą zostać potwierdzone w długoterminowych badaniach z większą liczbą przypadków.
Rak piersi jest najczęstszą postacią nowotworu u kobiet zarówno w krajach wysoko, jak i mniej rozwiniętych. Szacuje się, że z powodu tej choroby w 2011 roku na całym świecie zmarło ponad pół miliona kobiet. Mimo, że rak piersi jest uważany za chorobę bogatszego świata, prawie 50 proc. przypadków i 58 proc. zgonów występuje w krajach mniej rozwiniętych.
Wyniki badańopublikowano w Jama Internal Medicine.
Nowotwór piersi (rak piersi, rak sutka) należy do najczęściej występujących chorób onkologicznych u kobiet. W Polsce notuje się prawie 10 tys. nowych zachorowań rocznie, co oznacza, że każdego roku na nowotwory piersi zachoruje 30 na 100 tys. kobiet. czytaj dalej »