11-01-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby otyłe, które przeszły operację odchudzającą, mają niższe ryzyko zachorowania na raka skóry, w tym czerniaka.
Wiadomo, że otyłość jest czynnikiem różnych nowotorów, nie znaleziono jednak dotychczas związku między nadmiarem kilogramów i rakiem skóry. Mimo to, okazuje się w przypadku otyłych pacjentów zmniejsza zagrożenie tą formą nowotworu.
Statystyki pokazują, że w ostatnich dekadach wzrasta wskaźnik zachorowań na . Jakkolwiek wyróżnono kilka jego czynników, takich jak jasna skóra, medyczna historia rodziny, wyższa ekspozycja na słońce, nie jest zupełnie jasne, dlaczego częstość występowania tej choroby rośnie.
Szwedzkie testy dowiodły, że osoby poddane operacji bariatrycznej, w prespektywie kilkunastu lat mają niższe ryzyko czerniaka złośliwego. Analiza danych kilku tysięcy osób pokazała, że w porównaniu z grupą kontrolną, pacjenci po zabiegu zmniejszającym wagę odznaczają się o 57 proc. niższym prawdopodobieństwem .
Autorzy nie wiedzą, skąd taki związek. Przypuszczają, że znaczenie może mieć tu poziom stanów zapalnych. prowadzi do przewlekłego ogólnoustrojowego stanu zapalnego, co może tworzyć środowisko sprzyjające wzrostowi guza. Co więcej, istotne mogą być tu także korzystne dla zdrowia zmiany stylu życia po operacji, które pomagają uchronić się przed nowotworem.
Odkrycia sugerują, że częstość występowania czerniaka jest znacznie zmniejszona u pacjentów z otyłością po operacji bariatrycznej i może prowadzić do lepszego zrozumienia czerniaka oraz czynników ryzyka, którym można zapobiec", oceniają uczeni.
Czerniak stanowi jedynie 1 proc. przypadków raka skóry, ale powoduje większość zgonów z powodu choroby tego rodzaju.
Na temat można przeczytać w JAMA Dermatology.
Na podstawie:
Czerniak to złośliwy nowotwór skóry. Choroba rozwija się zwykle w obszarze znamion barwnikowych nazywanych potocznie pieprzykami. Jeśli zostanie wykryty w bardzo wczesnym okresie, może być w pełni wyleczalny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »