02-08-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jak wynika z kanadyjskich badań, regularne spożywanie orzechów drzewnych może chronić przed zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2.
, orzechy brazylijskie, orzechy kokosowe, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy makadamia, pistacje, orzechy pekan, kasztany, orzeszki piniowe i nerkowca uważane są za drzewne - wszystkie one mogą pomóc uchronić się przed i syndromem metabolicznym.
to połączenie zaburzeń medycznych, takich jak otyłość i nadciśnienie tętnicze, które występując jednocześnie zwiększają ryzyko choroby naczyń wieńcowych, i cukrzycy. Niektóre inne czynniki tego zespołu obejmują podwyższony poziom cukru we krwi, nadmiar tłuszczu w talii oraz wysoki poziom trójglicerydów i niski „dobry" (HDL).
W pierwszym badaniu zespół kanadyjskich naukowców przeanalizował dane 2000 osób uczestniczących w 49 badaniach. Ludzie, których cechowały co najmniej trzy z wyżej wymienionych czynników ryzyka, byli uznani za cierpiących na zespół metaboliczny. Uczestnicy badań jedli około 50 gramów orzechów dziennie.
Okazało się, że jedzenie orzechów drzewnych zamiast rafinowanych węglowodanów było związane ze znacznym zmniejszeniem stężenia glukozy we krwi i poziomu trójglicerydów. Co ciekawe, wysokokaloryczne jedzenie (jakim są właśnie orzechy) nie było związane z żadnym poważnym skutkiem zdrowotnym.
Jak wskazują autorzy badań, 50 gramów orzechów łatwo może stać się elementem codziennej diety jako przekąska albo substytut dla tłuszczu zwierzęcego, bądź rafinowanych węglowodanów. Wyniki opisanego badania opublikowano w BMJ Open.
Drugie badanie objęło 450 osób z 12 badań klinicznych. Jedzenie tylko dwóch porcji (jedna porcja to jedna czwarta szklanki lub 30 gramów) orzechów drzewnych skutecznie utrzymywało poziomu cukru we krwi pod kontrolą. Wyniki tych analiz opublikowano w magazynie PLOS ONE.
Jak wskazują eksperci z Mayo Clinic, wiele zdrowych substancji znajdujących się w orzechach czynią z nich jeden z najlepszych produktów wspomagających walkę z różnymi chorobami. Orzechy są dobrym źródłem , , kwasów omega-3, kwasów tłuszczowych, substancji obniżających cholesterol, steroli roślinnych i przeciwzakrzepowej l-arganiny. Obecność tych substancji pomaga orzechom obniżyć zły cholesterol, zmniejszyć ryzyko chorób serca, zawału serca i tworzeniu się zakrzepów krwi.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »