31-05-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pacjenci, którzy przeszli raka jelit, mogą zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby dzięki jedzeniu orzechów.
Chorzy na , którzy regularnie sięgają po orzechy, mają o 57 procent niższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Co więcej, dotyczy ich o 42 proc. niższe ryzyko nawrotu choroby.
takie jak , orzechy włoskie, orzechy nerkowca, czy orzechy pecan dają dobre efekty u pacjentów z rakiem jelit. Korzyści nie odnotowano zaś w przypadku jedzenia orzeszków ziemnych czy masła orzechowego.
Badacze z Cancer Institute w Bostonie przeanalizowali dane 936 pacjentów, którzy byli poddani leczeniu raka jelita grubego III stopnia. Większość uczestników przeszła zabieg chirurgiczny i . U żadnego z nich nie doszło do przerzutów.
Część badanych jadała co najmniej 60 gramów różnych orzechów tygodniowo. Okazało się, że te osoby mają znacznie niższe ryzyko przedwczesnej śmierci i nawrotu raka w porównaniu do tych, którzy nie jadali takich przekąsek.
Jak mówią autorzy badań, dieta bogata w orzechy nie powinna być używana jako substytut konwencjonalnego leczenia, ale może stanowić dodatek „terapeutyczny", który zwiększa szanse przeżycia pacjentów.
Rak jelita jest tzrecim najczęściej diagnozowanym nowotworem na świecie. Corocznie odnotowuje się ponad milion nowych przypadków. Badania dowiodły, że rozwojowi choroby sprzyja jedzenie czerwonego i przetworzonego mięsa, nadużywanie alkoholu, a także otyłość brzuszna. Efekty ochronne daje z kolei aktywność fizyczna i zdrowa dieta o wysokiej zawartości pokarmowego.
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »