29-10-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W ostatnich latach popularność zyskiwał niskotłuszczowy sposób odżywiania się i wielu ludzi zastępowało tłuszcze cukrami, ale teraz naukowcy wykazują, że cukier jest winien drastycznmu zwiększeniu wskaźników cukrzycy, otyłości i innych chorób cywilizacyjnych.
jest odpowiedzialny za powszechne dziś problemy zdrowotne. Przykładowo, do niedawna takie choroby jak cukrzyca typu 2 i stłuszczenie wątroby nie dotyczyły dzieci. Teraz diagnozuje się je u coraz wyższej liczby osób małoletnich.
Przyczyną tego stanu rzeczy może być otyłość, jeśli jest związana z dużą ilością bogatych w cukier produktów umieszczanych w codziennej diecie. Inne przyczyny otyłości nie są już tak groźne dla naszego zdrowia.
Wskaźniki cukrzycy zwiększają się szybciej niż te dotyczące otyłości. Jasne jest dzisiaj, że nie rozwija się po prostu od dostarczania sobie nadmiaru kalorii.
Z danych wynika, że wskaźniki otyłości zwiększają się na całym świecie o 1 proc. rocznie, podczas gdy liczba przypadków cukrzycy w skali globalnej wzrasta o 4 proc. rocznie. Jeśli cukrzyca byłaby w prosty sposób zależna od otyłości, nie dałoby się tego wyjaśnić.
Co istotne, w niektórych krajach (Islandii, Mongolii, Mikronezji) bycie otyłym nie przekłada się na większe zagrożenie cukrzycą, a w innych odnotowuje się wiele przypadków tej choroby u osób, które nie są otyłe (np. w Indiach, Pakistanie czy Chinach). Dlaczego tak się dzieje? Badania epidemiologiczne wykazały korelację między dużą ilością cukru w diecie i takimi problemami zdrowotnymi, jak choroby układu krążenia. Co więcej, odkryto, że kalorie kaloriom nierówne i że cukier jest głównym czynnikiem , a nie zawsze związanym ze zwiększeniem masy ciała. Poprzez usunięcie nadmiaru cukru z jadłospisu cukru możemy więc poprawić zdrowie.
Oczywiście cukier może nie być jedynym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju przewlekłej choroby, ale zdecydowanie jest tym najłatwiejszym do uniknięcia.
Cukier dostarcza energii, ale nie odżywia organizmu na dłużej. Fruktoza (cukier owocowy) zawiera kalorie, które spalamy dla zdobycia energii, ale to nie odżywia, bo nie ma reakcji biochemicznej, która by jej wymagała. W nadmiarze fruktoza niszczy wątrobę podobnie jak , gdy jest jej zbyt dużo, staje się wręcz toksyczna i uzależnia, ostrzegają eksperci.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »