21-05-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nadmierne pokłady tkanki tłuszczowej to najbardziej widoczna oznaka otyłości, ale to tylko efekt uboczny tej choroby.
- Za powstawanie otyłości odpowiedzialne są hormony, których zadaniem jest przesyłanie do mózgu sygnałów o głodzie i sytości. Głównym jest grelina, wydzielana przez komórki znajdujące się w ściankach żołądka. To właśnie destabilizacja pracy tych hormonów wywołuje główny objaw choroby, czyli fizyczny głód – tłumaczy prof. Mariusz Wyleżoł, chirurg bariatra, Kierownik Kliniki Chirurgii Wojskowego Instytutu Medycyny Lotniczej w Warszawie.
Mechanizm choroby otyłości jest prosty. Przychodzimy na świat z układem pokarmowym nie przystosowanym do przyjmowania jedzenia z zewnątrz. Kolejne etapy karmienia (mleko matki, zastępcze, inne napoje, papki, pokarmy stałe) służą zaadaptowaniu układu trawiennego do działania w nowych warunkach. W tym czasie tworzy się także system wydzielania greliny i innych hormonów głodu/sytości, a sprzyja temu regulacja pór i wielkości posiłków. To właśnie w tym czasie najłatwiej zakłócić pracę greliny poprzez zwykłe przekarmianie dziecka.
Znamy już ok. 50 czynników, które destabilizują pracę greliny, ale według naukowców może być ich nawet kilkaset. Najważniejsze to: , niska aktywność fizyczna, inne schorzenia i leki przyjmowane podczas ich leczenia, zmiany hormonalne dokonujące się w organizmie np. podczas ciąży, zaburzenia genetyczne i emocjonalne (stres, , lęki).
- Ale nieprawidłowe odżywianie, to nie tylko jedzenie posiłków zbyt dużych, ale zbyt bogatych w tłuszcze, cukry i węglowodany. Pracę greliny można zakłócić jedząc produkty , z konserwantami, barwnikami, polepszaczami, albo podjadając przekąski, czy podczas 7 dniowych wczasów all inclusive z pełnym wyżywieniem, kiedy sobie „nie żałujemy” jedzenia - mówi prof. Mariusz Wyleżoł.
Pod wpływem jednego lub wielu czynników, grelina „wariuje”, bo nie wie, czy jesteśmy syci czy nie. Na wszelki wypadek, wysyła więc do mózgu sygnał: organizm jest głodny, trzeba go nasycić, bo przestanie działać. Zdarza się, że okresowo nie przysyła tego sygnału wcale, albo – w skrajnych przypadkach – śle go ciągle.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »