30-08-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Praca zmianowa wiąże się z różnymi niedogodnościami. Osoby, które ją wykonują, nie są w stanie np. wypracować sobie odpowiednich pór snu. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że ludzie, którzy muszą stawiać się w pracy o niestandardowych godzinach, są bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu 2 w porównaniu do pozostałych pracowników
Ryzyko było najwyższe dla mężczyzn i tych, którzy pracowali na różne zmiany, jednak przyczyny tego stanu rzeczy są niejasne, mówią uczeni.
Jak wskazują badacze z Uniwersytetu Huazhong w Chinach, w ciągu ostatnich dziesięcioleci, w ramach kilku badań epidemiologicznych oceniano związek między pracą zmianową a ryzykiem . Wyniki jednak nie zawsze były koherentne.
Chińscy naukowcy przeanalizowali dane z 12 wcześniejszych badań, w których udział wzięło łącznie ponad 226 tysięcy osób. Część wziętych pod uwagę testów przeprowadzono w Japonii, niektóre w USA, a także Szwecji, Chinach i Belgii.
Za pracę zmianową uznano wykonywanie obowiązków zawodowych wieczorami, w nocy, rozpoczynanie pracy o różnych porach (np. w jednym tygodniu o 6.00, w kolejnym o 14.00), etc.
Okazało się, że uczestnicy mający takie zatrudnienie są średnio o 9 proc. bardziej narażeni na rozwój cukrzycy w porównaniu z osobami pracującymi w standardowych godzinach. Co więcej, stwierdzono, że prawdopodobieństwo cukrzycy jest o 28 proc. wyższe u mężczyzn niż u kobiet. Najbardziej zagrożeni tą chorobą zaś są ci, którzy pracują na różne zmiany - u nich ryzyko jest zwiększone aż o 42 proc.
Badacze nie są pewni przyczyn odkrytej relacji. Sądzą jednak, że najprawdopodobniej ma na nią wpływ zaburzenie w rytmie snu i sposobu odżywiania się. Niektóre badania wykazały, że niedostateczna ilość i jego słaba jakość mogą rozwijać i nasilać insulinooporność. Oporność na insulinę to dolegliwość, w której organizm nie wykorzystuje prawidłowo do przetwarzania cukru we krwi i jest także często zwana „stanem przedcukrzycowym". Co więcej, wcześniejsze analizy wykazały też, że praca zmianowa jest związana ze zwiększeniem masy ciała, zwiększeniem apetytu i poziomu tłuszczu w organizmie, które są głównymi czynnikami ryzyka cukrzycy.
Wyniki opublikowano w magazynie Occupational and Environmental Medicine.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »