22-05-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pierwszą linia obrony przed artretyzmem jest odpowiedni styl życia, mówią eksperci z Kanady i Danii.
Wśród czynników rozwoju są m. in. stany zapalne i (uszkodzenie wywoływane w organizmie przez nadmierną ilość wolnych rodników, lub w związku z niedostatecznym poziomem ).
Artretyzm nie jest już uważany jedynie za chorobę zwyrodnieniowa tkanki chrzęstnej związaną ze starzeniem się. Coraz liczniejsze dane naukowe wskazują, że także przy chorobie zwyrodnieniowej stawów występuje uwalnianie substancji prozapalnych, takich jak cytokiny, które mogą nie tylko powodować proces zapalny, ale intensyfikować czynniki ryzyka innych chorób, np. miażdżycy.
Warto jednak pamiętać, że istnieje „przeciwzapalny styl życia". Jednym z jego elementów jest dieta, np. - obfitująca w owoce, warzywa, oliwę z oliwek, rośliny strączkowe, ryby, orzechy. To najlepszy sposób odżywiania się w celu zmniejszenia niektórych markerów stanu zapalnego, w szczególności, białka C-reaktywnego. A wśród najkorzystniejszych składników wspomnianej diety wymienia się bogatą w kwas oleinowy i związki fenolowe .
Co więcej, w ostatnich latach dużym zainteresowaniem cieszy się też . Jeden z aktywnych składników zielonej herbaty (epigallokatechiny) zmniejsza odpowiedź zapalną, działając na określonych szlakach biochemicznych. Co więcej, wykazano, że napój pomaga schudnąć, a otyłość jest ważnym czynnikiem ryzyka choroby zwyrodnieniowej stawów.
Poza kontrolą wagi i zdrowym menu warto pamiętać o regularnych ćwiczeniach. Najszerzej polecana jest gimnastyka w wodzie, ponieważ ogranicza eksploatację stawów, co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na artretyzm.