01-12-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Rak jelita grubego i okrężnicy jest dość powszechny w starzejących się populacjach. Według World Cancer Research Fund to trzeci najczęściej występujący nowotwór u mężczyzn i drugi najczęściej diagnozowany u kobiet. W ubiegłym roku odnotowano ponad 1,8 miliona nowych przypadków tej choroby. Dieta ma ogromne znaczenie dla ochrony przed tym rakiem - zobacz, co jeść, a czego unikać.
i okrężnicy częściej rozwija się się u osób starszych, ale za jego powstanie odpowiadają liczne inne czynniki, w tym te związne z genetyką i stylem życia. Wśród głównych modyfikowalnych elementów odpowiadających za poziom ryzyka tego nowotworu jest dieta.
Jeśli chodzi o to, co należy ograniczyć w jadłospisie, to przede wszystkim jest to czerwone mieso. Liczne badania pokazały, że produkt ten ma związek z częstszym zachorowanie na raka jelita i krężnicy. Najmniej korzystne dla zdrowia jest jest czerwone , czyli np. szynki, kiełbasy, czy parówki.
Poza tym odkryto, że bardziej narażeni na zachorowanie są ludzie, którzy poza czerwonym mięsem, mają w swoim menu dużo tłustych produktów, takich jak pelnotłusty nabiał, jaja, etc. Co więcej, nie poleca się artykułów, w których znajduje się rafinowana (pozbawiona wielu ważnych składników odżywczych) . Badania pokazały, że stosowanie tłustych mięsnych diet skutkuje dwukrotnie wyższym ryzykiem wspomnianego raka w porównaniu do sposobów jedzenia opartych na produktach roślinnych.
Co do polecanych artykułów, tu królują warzywa i owoce, szczególnie te bogate w błonnik. Wśród rodzajów diet, szczególnie polecany jest sposób jedzenia. Takie menu jest bogate w: świeże warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy, ryby, drób, oliwa z oliwek. Cechuje się też niewielkimi ilościami czerwonego mięsa.
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »