30-10-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W ostatnich dekadach coraz więcej osób w wieku poniżej 50 lat choruje na raka. W Brigham and Women's Hospital pokazano, że w różnych miejscach na świecie wzrosła częstość wczesnych (zdiagnozowanych przed 50 rokiem życia) nowotworów w tym: raka piersi, okrężnicy, przełyku, nerek, wątroby i trzustki. Drastyczny wzrost takich diagnoz rozpoczął się około 1990 roku.
Aby zrozumieć, dlaczego u wielu młodszych osób diagnozuje się raka, przeprowadzono szeroko zakrojone analizy danych z literatury i Internetu, w tym pod uwagę wzięto informacje o narażeniu na na wczesnym etapie życia.
- Zaobserwowaliśmy coś, co nazywamy efektem kohorty urodzeniowej. Każda kolejna grupa osób urodzonych w późniejszym czasie (np. dekadę później) ma wyższe ryzyko zachorowania na raka w, prawdopodobnie z powodu ryzyka czynników, na które byli narażeni w młodym wieku - wyjaśnia prof. Shuji Ogino. - Odkryliśmy, że ryzyko to rośnie z każdym pokoleniem. Przykładowo, osoby urodzone w 1960 roku miały wyższe prawdopodobieństwo raka przed ukończeniem 50-go roku życia niż osoby urodzone w 1950 roku i przewidujemy, że poziom ryzyka tego ciągle będzie rósł w kolejnych pokoleniach - dodaje.
Jak odkryto, ekspozycja we wczesnym okresie życia na takie czynniki, jak: dieta, styl życia, wagę, zanieczyszczenia środowiska i zmiany na poziomie mikrobiomu, uległy znacznym zmianom w ciągu ostatnich kilku lat. Według ekspertów więc np. zachodnia dieta i styl życia mogą przyczyniać się do „epidemii" raka o wczesnym początku. Częściowo też zwiększona zachorowalność na niektóre rodzaje raka jest spowodowana wczesnym wykryciem choroby dzięki badaniom przesiewowym.
Możliwe czynniki ryzyka rozwoju raka przed pięćdziesiątką obejmują: nadmierne spożywanie alkoholu, , palenie papierosów, i niezdrową dietę. Co zaskakujące, naukowcy odkryli, że chociaż długość snu nie zmieniła się drastycznie na przestrzeni kilku dziesięcioleci, dzieci śpią dziś znacznie krócej niż parę dekad temu. Czynniki typu: wysoko przetworzona żywność, słodkie napoje, otyłość, , siedzący tryb życia i picie alkoholu, znacznie zwiększyły się od lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku, co, jak sądzą naukowcy, sprzyjało zmianie .
- Spośród 14 typów raka, które badaliśmy, osiem było związanych z układem pokarmowym. To, co jemy, odżywia mikroorganizmy w naszych jelitach. Dieta bezpośrednio wpływa na skład mikrobiomu i te zmiany ostatecznie mogą wpływać na ryzyko choroby i wyniki - wskazuje dr Tomotaka Ugai, współautor analiz.
Jednym z ograniczeń badania jest to, że nie dysponowano odpowiednią ilością danych z krajów o niskim i średnim poziomie dochodów, aby zidentyfikować trendy w zachorowalności na raka na przestrzeni lat. W dalszych krokach eksperci chcą zebrać więcej danych i współpracować z międzynarodowymi instytutami badawczymi, by lepiej monitorować globalne trendy.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »